Нови начини за заместване на суровини от изключителна важност

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Как да бъдем по-богати на ресурси – това е дилема пред всички нас, които се стремим към намаляване на потреблението, повторно използване, рециклиране и заменяне на ценните суровини. Сега проект на ЕС се фокусира върху последното – замяната на суровини, които са от изключителна важност.

Иновационна мрежа за Суровини от изключителна важност (CRM_InnoNet) цели да създаде интегрирана общност, която да стимулира иновациите в областта на заместването на критични сурови материали. Целта е използването на заместителите в полза на промишлеността на ЕС. Координаторите на проекта смятат, че недостигът на суровини от изключителна важност, заедно с икономическо им значение, прави необходимо търсенето на нови пътища за намиране на заместители, които могат да намалят потреблението на ЕС и да намалят относителната му зависимост от вноса на ценни суровини.

В действителност много хора не са наясно, че например материалът фелдшпат се използва в производството на телевизионни и компютърни екрани, автомобилни фарове и бутилки за безалкохолни. Силициевият диоксид се използва в продукти като посуда, накити, стенни и подови плочки. Талк от специален вид се използва за подобряване на работата на биологични пречиствателни станции.

Проектът CRM_InnoNet ще използва редица различни подходи за замяна. Един пример за това е директната замяна на едно вещество или материал с друго, което да е лесно достъпно и изобилно, като например подмяната на индиево-калаения оксид в органичните полимери в слънчевите панели. Въпреки това има и други иновативни подходи като подмяната на даден материал с изцяло нова технология (напр. био-ензимни процеси се заменят с метални катализатори), или дори с услуга (напр. лизингов модел за осигуряване на батерии за електрически автомобили може да позволи празните батерии на една електрическа кола да се подменят бързо, вместо да се зареждат наново, което ще позволи по-дълго време за презареждане, респективно изискващо по-малки количества суровини от изключителна важност).

“В момента Европа е изцяло зависима от вноса на много критични суровини и материали, които са в основата на важни отрасли като електроника, космически изследвания и чиста енергия, – казва д-р Катрин Хосе, ръководител на проекта за наука и технологии. – Замяна на материала за по-малко критичен ресурс или изцяло нова технология е една стратегия за справяне с този проблем. Силата на Европа в областта на научните изследвания и разработки означава, че сме в добра позиция за откриване и разработване на иновативни решения за замяна. CRM_InnoNet се стреми да изгради интердисциплинарен мрежа за постигане на напредък в областта на замяната  на критични сурови материали и разработване на пътна карта за възможностите за заместване за дадени технологии, които са от стратегическо икономическо значение за промишлеността на ЕС. ”

Проектът ще изследва актуалните инициативи на ЕС за производство на метометодология за приоритизация на „застрашени“ приложения и за осигуряване на пътна карта за заместване на критичните суровини. Ще бъде създаден експертен център за замяна на суровини от изключителна важност, който да осигури динамична и отворена активна платформа за цялата общност. В допълнение ще се направи интерактивен сайт, за да позволи общуването с широк кръг от заинтересовани по темата за замяната на критични суровини. Пректният екип с помощта на експертния център ще изготви препоръки, идеи за бъдещи инициативи и предложения за действия за политиците.

Консорциумът CRM_InnoNet се състои от признати и опитни ключови участници, включително научни и изследователски институции и индустриални органи от а съответните сектори. Това трябва да гарантира по-широко европейско покритие и потенциал да се ангажират други необходими играчи.