Отмяната на строежа върху дюните може да се окаже пожелание

3
Добави коментар
javorkal
javorkal

„Дюни ли са това или не са“, попита министър Найденов в петък, след като булдозери изравниха продадения от министерството му терен край Несебър

© СПАС СПАСОВ

Само „пожелателно мислене“ може да се окаже масираната кампания на правителството, която трябва да убеди гражданите, че планираният строеж край Несебър е отменен, а премиерът Борисов обяви дюните за „спасени“ лично от него.

Докато земеделският министър питаше от мястото на заравнените пясъчни възвишения в петък „това дюни ли са или не са“, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова даде специална пресконференция, на която обяви, че Дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК ) е отменила разрешението за строеж на планирания жилищен комплекс върху терена, продаден от земеделското министерство в края на ноември за 580 хил. лв. на физическото лице Димитър Петров и препродаден на другия ден за 4 млн. лв. на фирмата „СЛЕ груп“.

От мотивите, посочени от Павлова за отмяната, стана ясно, че се отнасят предимно за строителното разрешително, дадено на Димитър Петров още през 2007 г., докато теренът е бил все още държавна собственост. Давността му обаче е изтекла междувременно, както и на екооценката от районната екоинспекция в Бургас с положително становище, въпреки че именно заради дюните тази площ е в защитената от европейската екомрежа „Натура 2000“ зона Ахелой-Равда-Несебър.

Смесване на различни казуси

Започналото заравняване на дюните в самия край на 2012 г., снимки от което предизвикаха разразилия се скандал, е част от т.нар. подготвителни дейности за извършване на строителство, за което има ново разрешение от главния архитект на Несебър Валентин Димов от 20 декември. То е дадено на новия собственик „СЛЕ груп“, когато компанията вече е имала и нотариален акт за собственост върху имота. За разлика от първото – с изтеклата давност, което Павлова напразно си е направила труда да отмени и което предвижда изграждане на жилища за 400 души, второто е с четирикратно по-голям мащаб – за 1800 души.

Сайтът „Бивол“ публикува факсимилета от всички необходими документи, за да бъде издадено разрешителното. От тях става ясно, че строителите разполагат с нова екооценка – от назначения от ГЕРБ шеф на бургаската РИОСВ Бойчо Георгиев, която потвърждава положителното становище за съвместимост с „Натура 2000“ на първата. През декември проектните документи са прегледани и от сегашното екоминистерство и то отново е потвърдило становището си, че строителството е напълно допустимо.

Освен това инвеститорът е приложил и предварителни договори за включване във ВиК и ел. мрежата – едно от основанията, посочени от регионалния министър да обяви предишното разрешение за незаконно.

„Чувам сега, че лично министър-председателят бил спрял строителството. Аз не знам той да има подобни правомощия. Но ако нещо подобно все пак се е случило, следващия път трябва да чакаме лично председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой да дойде да свърши тази работа“, коментира главният архитект на Несебър пред „Дневник“.

Кутията на Пандора се отвори

От ведомството на Лиляна Павлова уточниха в неделя пред „Капитал Daily“, че е отменено настоящото разрешение за строежа – дадено на „СЛЕ груп“ с дата от 20 декември 2012 г. – с мотива, че не са спазени разпоредби, срокове и процедури, без да посочат конкретно за кои става въпрос. С последните и поредни скандални промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), внесени именно от регионалното министерство и приети преди няколко месеца, отпаднаха правомощията на ДНСК да упражнява контрол върху обектите от четвърта до шеста категория и той беше прехвърлен изцяло на общините.

Мнозинството на ГЕРБ не се съобрази с възраженията на опозицията и аргументите на експертите, че това ще „отвори кутията на Пандора“, защото целият процес в най-масовото строителство – сградното, ще се съсредоточи в едни и същи ръце, тъй като общините едновременно ще разрешават строежите и ще осъществяват контрола върху собствените си решения.

Непосредствено след избухването на скандала с дюните от регионалното министерство посочиха, че тъй като строежът е четвърта категория, спирането му е в правомощията само на кмета на Несебър.