Пари на заем

1
Добави коментар
tovidebne
tovidebne

В тежката икономическа обстановка, в която е поставен българина фирмите за бързи кредити процъфтяват за сметка на неволята на обикновения човек.

Бързите кредити с големи лихви изяждат заплатата на българина. За разлика от предходната година, когато се забеляза бум на необслужените ипотечните кредити, в момента проблема на българина са бързите заеми. Те са сравнително малки суми – до няколко хиляди лева, но за сметка на това са с високи лихви, което ги прави трудни за обслужване.

Типичен пример за необслужване на бърз заем е конфискацията от съдия-изпълнител на автомобил. Преди 3 години лицето Х решил да се възползва от услугите на фирма за бързи кредити, и с парите си закупил плазмен телевизор за скромната сума от 5999 лева. Обаче след като не успял да покрие 3 поредни вноски от по 167 лева се стигнало до компания за събиране на лоши кредити, която в рамките на още 3 месеца се опитвала да прибере дълга.

Лицето Х не успял да плати задълженията си и компанията му поискала предсрочно цялата дължима сума от 2000 лева, тъй като му прекратила договора заради неизпълнения на задълженията. Разбира се, случаят стига до частен съдия-изпълнител. Той завел дело срещу длъжника и сумата от 2000 лева рязко се покачила на 5455 лева с начислените от компанията лихви и таксите. Тъй като кредитния длъжник отказал да плати сумата, съдът му конфискувал автомобила – „Форд Мондео“.

Според експертите в бранша, в момента половината дела, които фирмите за кредити водят в големите градове, са именно за суми до 3 000 лева. Заради това в сайтовете на частните съдия-изпълнители могат да се намерят всевъзможни стоки за продан на цени, по ниски от тези в магазините за втора употреба. От тях се възползват както частни лица, така и много училища, офиси и неправителствени организации. Съдия-изпълнители съобщиха за училище в Пловдив, което след 3 търга е успяло да си купи 15 DVD плеъра на цена от 20 лева всеки.

По-голям късмет е извадил мъж от Стара Загора, който се сдобил с дискотека на цената на мерцедес. Собственичката теглила бърз кредит за ремонт на бара. Тя обаче не успяла да си погаси последните 3 вноски и банката прехвърлила задължението на съдия-изпълнител. Докато той образува дело, синът на жената взел бърз заем срещу запис на заповед, за да се разплати с банката. Заради 1 ден закъснение обаче заведението било продадено и семейството останало без заведението си и с дълг към банката.

Заради необлусжени ипотечни кредити в големите градове пък се продават напълно обзаведени апартаменти, в които освен мебелите присъстват дори чехлите и дрехите на собствениците и са обявени за продан в публичния регистър на частните съдебни изпълнители. Сред най-често срещаните жилищни имоти са двустайни и тристайни апартаменти в София. Много от тях са съвсем запазени, има и жилища в окаяно състояние, или такива, чиито собственици са успели да спасят каквото могат, за да не им го запорират. Подобно е състоянието и на къщи и вили край столицата и големите градове.