Поевтиняване на жилищните заеми | Пари на заем

1
Добави коментар
tovidebne
tovidebne

Жилищните заеми в България през тази година са били най-евтини от началото на кризата през 2007 г. според статистическа извадка на БНБ.
Средно годишният процент на разходите по жилищните кредити през изминалата година е бил 7,99%, което е най-ниската му стойност, откакто централната банка започна да събира данни преди шест години. Годишният процент на разходите отчита истинската цена на заема, тъй като включва не само лихвата, но и дължимите такси и комисионни.
Тенденцията да се теглят жилищни кредити в левове се изрази ясно, след като банките постепенно наводниха пазара с изгодни оферти в родна валута. Въпреки това обаче ниската цена на кредитите не се оказва достатъчна, за да раздвижи и без това свития кредитен пазар.
Каква ще се окаже 2013 година за портфейла на българина? По-добра или по-лоша? Прогнозите са, че идващата година ще е малко по-добра. Очаква се увеличение на заплатите за част от работещите в публичния сектор, както и за пенсионерите. Като цело икономиката ще продължи да расте с бавни темпове.
Може би единствената черна краска е, че през тази гдина ще ни засегне данъкът върху лихвите от спестявания, който освен пряко влияние ще има и по-дългосрочен негативен ефект, намалявайки националните спестявания и ограничавайки възможностите за инвестиции.
Тревожен сигнал е и разминаването на официалните прогнози за осезаем растеж и реалните намерения на работодателите да продължат свиването на персонала. Сред новите проблеми на икономиката ни е разширяващата се неподготвеност на работодателите за управление на човешките ресурси в условия на криза.

Заеми: