Защо кучето ми повръща? (2 част)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

11.01.2013

Причината може да е паразитна инвазия, инфекциозно заболяване или да лежи в други системи и отдели на организма.

 

Кучетата могат да бъдат инвазирани от вътрешни паразити, принадлежащи към няколко големи групи – плоски червеи (каквито са тениите), кръгли червеи (към които спадат глистите) и протозои (едноклетъчни паразитни микроорганизми, сред които е Giardia). Макар и неспецифични, симптомите на опаразитяването могат да ни помогнат да се досетим за причината – кучето е със силно повишен или намален апетит, отпаднало е, има диария или запек, може да се задъхва при минимално натоварване.

 

Инфекциозни заболявания като парвовирозата и ганата биха могли да се съпровождат с повръщане. Най – често се засягат младите неваксинирани животни, такива между първа и втора ваксинация, но трябва да се има предвид, че дори имунизираните кучета не са 100% защитени от заразяване с причинителите.  

 

Не само проблемите в храносмилателната система се проявяват с повръщане. Понякога възрастните кучета страдат от хронична бъбречна недостатъчност – заболяване, което наред с повръщане, се манифестира и с отпуснатост (летаргичност), диария или запек, понижен апетит и отслабване, повишена жажда. Най – често се засягат кучета от породите самоед, бул териер, немска овчарка и английски кокер шпаниол. Освен, че имат основна роля в образуването на урината, бъбреците участват и в обмяната на веществата в организма. Затова при увреждането им измененията често засягат не само отделителната, но и други системи на тялото.

 

Пътуването с кола, самолет или кораб обикновено създават условия за повръщане при кучето. Животните могат да изпитват гадене също като хората, затова е желателно храненето да бъде прекратено няколко часа преди планираното заминаване. През горещите месеци от годината жегата допринася за влошаване на здравословното състояние – един от признаците на топлинния удар е именно повръщането. Бъдете внимателни, когато оставяте кучето си в колата през лятото – дори за половин час вътре температурата може да стане непоносима.

 

Ако кучето ви повърне повече от един път през деня или явлението се повтори и през следващите няколко дни, вероятно се касае за проблем, който изисква вниманието на специалист. Наличието на кръв в повърнатата маса (обикновено под формата на червеникави съсирени зрънца), дори и еднократно, е знак, че кучето се нуждае от спешен преглед. Запомнете, че навременната помощ може да е разликата между успешна и безуспешна терапия.

 

1 част – „Причината може да е храносмилателно разстройство“

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:

„На път с куче или котка“

„За странните апетити на кучето и яденето от земята“

„Когато кучето не яде“