Възпаление на ушите при кучето (Симптоми и превенция)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

08.02.2013

„Защо кучето ми си тръска главата?”, „Защо кучето ми постоянно си чеше ушите?”, „Защо ушите на кучето ми миришат толкова лошо?” или „В ушите на кучето ми има гъста течност или ушна кал – на какво се дължи това?” са  едни от най – често задаваните въпроси във ветеринарните клиники още щом разтапянето на снега започне да предвещава наближаващата пролет. Отговорът в голяма част от случаите е един и същ – кучето най – вероятно страда от възпаление на ушите. 

 

Симптоми   Кучетата с възпалени уши тръскат главата си, трият ушите си о лапите си или ги чешат неудържимо. Понякога те приемат с охота да бъдат мачкани по ушите, защото това им доставя облекчение, а в други случаи болката е много силна и те изскимтяват и не позволяват да бъдат докоснати. При поглед в ушния канал на кучето стопаните често забелязват зачервяване и наличие на гъст секрет с различен цвят, най – често кафеникав. Усеща се остра неприятна миризма, която липсва при здрави кучета. Понякога свободната част на ухото е надебелена от усиленото чесане и разраняване. Каналът на външното ухо може да бъде видимо стеснен от разрастването на фиброзна тъкан. Развиващото се продължително време възпаление може да навлезе в дълбочина като се стигне до отитис медиа (възпаление на средното ухо) и отитис интерна (възпаление на вътрешното ухо). Освен дотук изброените симптоми, засягането на вътрешните отдели на ухото се съпровожда с видимо наклонено държане на главата на страната на болното ухо, отказ от храна или капризен апетит поради силната болка при отваряне на устата, повръщане, залитане и липса на координация. Засягането на средното ухо, предизвикано от пробиване на тъпанчевата мембрана, неминуемо става причина за глухота.

 

Превенция   Собствениците на кучета с особено дълги уши като басет, кокер шпаньол, кавалер кинг чарлз шпаньол и лабрадор ретривър трябва да бъдат особено внимателни. Полагането на редовна грижа за ушите като почистването им със специални препарати и памучни тампони може да предотврати сериозни неприятности. Честото мокрене на кучето – например при плуване или при невнимателно къпане, когато вода или особено сапун или шампоан навлизат в ухото, е една от основните причини за отит. Редовното обезпаразитяване може да помогне за превенцията на заболяването, тъй като ектопаразитите също са действаща причина за неговата поява. Собствениците на кучета трябва да проверяват ушите и лапите на своя любимец винаги след разходка – на тези места често могат да се открият осили и бодили, които се забиват и нанасят сериозни поражения.

 

Възпаление на ушите при куче – Същност и причини

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:

„Компулсивно близане, хапане и чесане при кучето“

„Припадъци, гърчове и епилепсия при кучето“

„Кожни заболявания при кучето“