Изборна математика за напреднали

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Пет области в страната ще излъчат почти половината депутати от 42-ото Народно събрание

© Надежда Чипева

Инфографика

Новото разпределение на мандатите
Увеличаване

Новото разпределение на мандатите
Преглед на оригинала

Смаляванеа>

Тежи ли Искра Фидосова от ГЕРБ колкото Кирил Добрев от БСП или Румен Овчаров от БСП колкото Волен Сидеров от „Атака“? Отговорът е „не“. Може да звучи невероятно, но досега Фидосова, измерена в електорална тежест, беше значително „по-лека“ от Добрев.

„Тежестта“ на едно и също депутатско място в Народното събрание, но в различни избирателни райони на страната никога не е била еднаква. Гласовете, с които Овчаров например е бил избран за народен представител от София, са много повече, отколкото тези за Сидеров в Бургас например. Искра Фидосова като кандидат за депутат от Монтана също е влязла в Народното събрание със значително по-малко гласове, отколкото Добрев в София-област.

След почти всички парламентарни избори досега политическите сили говореха за тази несправедливост и неравнопоставеност на мандатите в гласове между различните избирателни райони, но вече около 22 години никой не се наемаше да промени това.

В близките дни се очаква Централната избирателна комисия (ЦИК) да излезе с решение, с което да се опита да промени сегашното статукво чрез радикално преразпределение на мандатите в 31-те многомандатни избирателни района. Но твърде вероятно е то да изненада неприятно част от политическите сили.

В матрицата

Мащабното преразпределение на мандатите по региони, което предстои да бъде прието от ЦИК, е по същество реформа от гледна точка на определянето на депутатските места. То ще засегне в различна степен 21 многомандатни избирателни района от общо 31, като към едни от тях ще се прибавят мандати, а от други ще се отнемат.

Най-фрапиращо е предложението за два от трите избирателни района в столицата. В 23-ти МИР местата за депутати се увеличават с четири и така листата става най-дългата в страната с 16 позиции, а в 25-и – с три. Заедно с прибавянето на един мандат към 24-и район общо в София-град ще се избират осем повече, отколкото досега, или столицата ще изпрати в парламента 42-ма народни представители.   В Бургас и Варна също се добавят още две депутатски места. В Сливен, Габрово, Ямбол и Перник пък се отнемат по едно. В смесените райони като Търговище, Смолян, Силистра, Разград листите също окъсяват с едно място. Досега те и без това бяха къси – от по пет места.

Или с други думи, в Народното събрание 104 депутати от общо 240 (почти половината) ще са от София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. На тези места партиите, които имат шанс да прескочат бариерата от 4% трябва да са особено внимателни какви хора предлагат в листите.

Неофициално от ЦИК обясниха, че изчисленията на мандатите са лесни и всеки може да си ги направи. За база се взимат данните за населението, включително новородените, а не само избирателите, от последното преброяване през 2011 г. по области, чиито граници съвпадат с избирателните райони. Тежестта на съответната област, измерена в население, се пренася в тежест по мандати в 240-членния парламент.

Простото сравнение с населението според предпоследното преброяване през 2001 г. очевидно не може да е показателно, защото числата за Бургас например показват, че като цяло жителите в областта намаляват през 2011 г., но мандатите странно се увеличават с два. Възможното обяснение е, че досега листата в морския град е била подценена, т.е. досегашните места не са съответствали на тежестта й като население от общото в страната.