Самобайката е с доказан ефект при заболявания на дихателните пътища

4
Добави коментар
Galana
Galana

Самобайка (Glehoma Hederacea L.) е многогодишна тревиста билка от семейство Устоцветни. Може да се срещне и под наименованията бабичева трева, върболиче или бръшлянова самобайка. Самобайката се среща в цяла Европа. В България е разпространена, предимно в предпланини и низини, до 1000 метра надморска височина.

За лечебни цели се използва горната надземна част на растението. В нея има съдържание на дъбилни вещества, глеухолин, глеохомин и разнообразни други горчиви вещества; различни киселини като винена, аскорбинова, кафеена, оцетна, синапова, ферулова, р-тритерпенова и винена, а също и някои свободни киселини – цистеин, серин и метионин. Има още смоли, холин, етерично масло, каротини, сапонини.

Билката е с доказано полезно действие при заболявания на дихателните пътища от всякакъв характер – фарингит, ларингит, бронхиална астма, хронични бронхити. Има противовъзпалително действие, прилага се срещу диария, при нарушения в дейността на храносмилателния тракт и като лек диуретик. Растението има и тонизиращи свойства, а също е от полза и при бъбречни заболявания, включително при камъни в бъбреците и пикочния мехур.

В Италия лечение със самобайка се прилага при ревматизъм и артрит, а в китайската народна медицина се използва за лечение на червен вятър, циреи, краста, кашлица, нередовна менструация, жълтеница, дизентерия, скрофули.

В българската народната медицина се използва комбинация от самобайка, коприва, бял равнец и живовляк като общоукрепващо средство. Растението спомага и за бързото зарастване на гнойни и трудно заздравяващи кожни рани, циреи и други подобни, като се прилага под формата на топла лапа.

Запарка от самобайка се препоръчва за лечение на кашлица и проблеми с дихателните пътища, при възпаление на венците, липса на апетит, проблемно уриниране, отоци, за увеличение на кърма и за общо укрепване на тялото. 1 ч.л. ситно нарязана билка се залива с 1 ч.ч. вряла вода и се оставя да престои около един час. Прецежда се и се изпива на три пъти.

Растението може да се използва като отвара, тинктура или настойка за лечение на различни заболявания. Най-силен ефект обаче оказва при проблеми с ушите, носа, гърлото, гърдите и храносмилателната система. Смята се, че билката лекува и хронични заболявания като синузит.

Билката може да се прилага и при деца, но е добре това да става под лекарско наблюдение.

ВАЖНО: Ако публикацията Самобайката е с доказан ефект при заболявания на дихателните пътища ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!