Ударна вълна

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Мирослав Найденов обвини бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в подслушване на всички министри от кабинета на Борисов

© Цветелина Белутова

Всички подозирахме, че задкулисието на властта крие много мръсни тайни. Когато обаче бившият земеделски министър Мирослав Найденов повдигна завесата, истината се оказа дори по-гнусна от предполагането. Беззакония, интриги, подозрения за кражби и злоупотреби се сливат в мрачната картина на това, което всъщност става зад режисираната фасада на властта. В тази кална история няма добри. Земеделският министър е принуден на тази отчаяна стъпка вероятно в опит да представи разследванията за корупция срещу него като политическо преследване.

Това обаче не омаловажава изнесените факти срещу Цветан Цветанов. Изтеклият в петък запис на разговор между Бойко Борисов, Найденов и прокурора Николай Кокинов хвърли още бензин в огъня на скандала и вече е ясно, че той ще има сериозни политически последствия. Те ще са не само за Цветан Цветанов, чиято политическа кариера изглежда, че наближава края си. Последствията от скандала ще се измерват в брой гласове и загубени мандати за ГЕРБ, защото по всички личи, че размяната на удари едва ли ще спре. Всяка от групите сред бившите управляващи изглежда подготвена срещу опонентите си и готова на всичко, за да повлече и тях заедно със себе си в политическото небитие.

Изявленията на бившия министър на земеделието Мирослав Найденов от четвъртък, че всички членове на правителството на Бойко Борисов са били подслушвани по поръчение на Цветан Цветанов, само натисна копчето на детонатора, който  беше заложен малко преди това със сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев до прокуратурата. Кои ще бъдат ударени от ударната вълна, която последва, е трудно да се предвиди, защото периметърът и обемът на скандала се разширяват с часове. Сигурно е само едно – две седмици преди парламентарните избори излязоха наяве вътрешни конфликти в ГЕРБ, майсторски  прикривани четири години, и дори чисто криминални зависимости не само в първия ешелон на партията, но и в МВР и съдебната система.

На сцената

На първо четене изглежда, че основната мишена на бившия земеделски министър е Цветан Цветанов. В телевизионното си интервю пред bTV Мирослав Найденов описа как в началото на всяко заседание на правителството министрите на Борисов „се отделяли на групички, ослушвали се и си споделяли на кой какво му се е случило“, защото не знаели до каква степен залата на Министерския съвет не се контролира. Найденов каза, че знаел, че е подслушван от 2009 г. Даде и примери как са се появили съмненията. „Имаше случки на определен министър, който е бил на определено място с определен човек по повод, да кажем, вземане на интервю. И след това на този министър му се казва ти си бил там, защото много е хубава журналистката“, каза Найденов. Другият посочен от него пример е с финансовия министър Симеон Дянков, който казва, че е на мероприятие в Хасково“, а Цветанов отговаря, че не е там, защото системата отчитала, че е в Гърция. „Коя точно система отчита, нали разбирате, единият вицепремиер да следи другия“, запита риторично Найденов. Освен министрите според Найденов подслушван също така е бил и президентът Росен Плевнелиев.

Бившият земеделски министър описа и друга схема, по която министрите са били контролирани. На базата на събраната информация от подслушванията се правили т.нар. поведенчески профили. „Тези профили служат примерно, когато, да кажем, един министър е отстранен и следва да бъде отстранен, но да не направи после някоя глупост, той трябва да бъде контролиран“, каза Найденов. Като пример той посочи отстраняването на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков. „Той беше контролиран и преди, и след, за да се знае какво ще направи. Защото представете си, че направи нещо подобно на това, което правя аз, в момента излезе и започне да говори“, заяви Найденов. И добави, че подобни профили били правени и на политически опоненти. „Някой трябва да излезе и в прав текст да каже „царят е гол“. И да каже на Цветанов: „Цветанов, ти си го правил“, заяви накрая драматично Найденов.

Ва банк

Излизането на Мирослав Найденов на сцената не е случайно. То дойде два дни след като Цветан Цветан прекара близо осем часа в следствието, където беше разпитван по случая с подслушването и по повод разследването срещу близкия до него бивш директор на ГДБОП Станимир Флоров. Именно с тези действия на прокуратурата бившият земеделски министър обясни атаката си срещу Цветанов. „Когато ми повдигнаха обвинението, смятах, че прокуратурата е част от сценарий. Когато видях последващите действия, това ми даде основание да вярвам, че те ще стигнат до край.“ Другото обяснение за изявленията на Найденов е, че в случая той няма какво да губи. Разследването срещу него започна малко преди ГЕРБ да обяви водачите си на листи за парламентарния вот, и стана причина за оттеглянето на Мирослав Найденов от изборната надпревара. Очакваше се бившият земеделски министър да оглави листата на ГЕРБ в Благоевград. Сега начело там е Цветанов.

Изненадващата атака на Найденов на пръв поглед изглежда като опит да бъде повдигната завесата зад евентуални злоупотреби с властта по време на управлението на ГЕРБ. За внезапния му ход обаче може да има и друго обяснение. Подслушването на бившия земеделски министър твърде вероятно е било заради конкретни разследвания по подозрения в корупция. Атаката сега му дава възможност той да изглежда като едва ли не политическа жертва и по този начин му помага да представи разработките срещу него като елемент от този натиск. Това, разбира се, не обезсилва обвиненията му, а само дава по-циничен прочит на мотивацията му.

Мирослав Найденов е вторият висш функционер на ГЕРБ, който се изправя директно срещу партията, на която беше член доскоро. Първият беше бившият депутат Емил Димитров, също изваден от депутатските листи за следващия парламент. Малко преди разпускането на последното Народно събрание той сам обяви, че няма да се кандидатира за народен представител, но негови колеги от ГЕРБ тогава обясниха, че Димитров е предприел този ход, защото е знаел, че няма да попадне в листите. Като причина за отстраняването му тогава те посочиха конфликт със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Впоследствие Димитров направи опит да се включи в изборите, като неофициално подкрепи студентите от „Орлов мост“, които искаха да участват в изборите чрез ВМРО-БНД и партията „Средна европейска класа“. Този опит обаче беше неутрализиран, а коалицията се разпадна, след като Красимир Каракачанов се оттегли изненадващо от нея.

Действията на Мирослав Найденов и преди това на близкия до него Емил Димитров стават по един и същ сценарий. Подобно на бившия земеделски министър и Димитров направи изявления, в които обвини Цветан Цветанов в опит да филтрира информацията към Бойко Борисов и по този начин да го манипулира за определени хора от партията. В интервюто си пред bTV Найденов също „оневини“ бившия премиер, като допусна възможността „самият Борисов да е бил обект на подобни мероприятия“ и така заместникът му в партията да го държи. След публичните изяви и двамата казаха, че се страхуват за семействата си и затова са ги изпратили в чужбина. А Мирослав Найденов получи и статут на защитен свидетел и охрана.

„Предизборната кампания ясно очерта лагерите в ГЕРБ и силните напрежения, които има вътре в партията още преди избухването на скандала с подслушванията. Както между ръководството и тези, които ще търсят политическото си бъдеще извън ГЕРБ, като например някои от бившите министри експерти в правителството, така и между ръководството и тези, които бяха изхвърлени от листите заради непростими прегрешения“, каза политологът Румяна Коларова. Според нея сред изхвърлените зад борда има такива, които са политически трупове и публично обречени фигури, като например Емил Димитров и Мирослав Найденов. Докато ГЕРБ беше на власт, около двамата имаше непрестанни скандали.

„Има обаче и такива, които имат политическо бъдеще и ще правят кариера, отграничавайки се и критикувайки ГЕРБ“, смята Коларова. „В момента те деликатно премълчават, но те не са били партийци, а са онези експерти като Симеон Дянков и Николай Младенов, които ГЕРБ използва в управлението. Те имат авторитет, независимо от това как в кампанията ГЕРБ ще ги критикува или ще се дистанцира от тях“, добавя тя. Засега обаче само бившият министър на икономиката Трайчо Трайков подкрепи изявленията на Мирослав Найденов за подслушването.