Еволюцията от риби към сухоземни животни е станала по-бързо

34
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Ашолотъл, още известен като мексиканска ходеща риба. Снимка: LoKiLeCh

Сложните и позволяващи носене на по-голяма тежест бедра на сухоземните животни са еволюирали от типичния скелет на рибите по-бързо, отколкото се смяташе досега, твърдят австралийски учени в ново изследване.

Тетраподите (четирикраките животни) са можели да се движат на сушата преди около 395 милиона години благодарение на развитието на силни бедрени кости и връзка през гръбнака чрез слабинна кост – особености, които не били присъщи на рибите предшествали тетраподите, смятат учените.

Но в публикацията си те казват, че особеностите на костната структура на някои риби – еволюционно по-близки до човека – навеждат на мисълта, че различията между рибите и хората не са толкова големи, колкото изглеждат на пръв поглед, и че ключови елементи, нужни за еволюцията към човешки бедрени кости, са били налице у рибите.

Катрин Бойсвърт от университета Монаш в Мелбърн и колегите й сравнили кости и мускули от рибата Neoceratodus forsteri и от ашолотъл, известен като мексиканска ходеща риба. Сравненията показали, че еволюцията от бедрената кост в скелета на рибата към сложната, носеща тежест, бедрена кост може да се извърши само на няколко етапа.

„Редица мускули, за които се смяташе, че са ‘нови’ при тетраподите, са еволюирали от мускули у N. forsteri“, обяснява Бойсвърт. „Също така открихме сведения за нова по-проста пътечка, по която да еволюират скелетните структури“, допълва тя.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Evolution and Development. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!