Липсващи документи спират ремонт на люлки 693

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Липсващи документи спират ремонт на люлки

20.05.2013 04:25 | Региони

Обичаните от няколко поколения плевенски деца люлки в градската градина така и не бяха пуснати след зимния сезон. Липсваща документация бави ремонта им.
Снимки: Ирена Николова

Липсваща техническа документация стопира ремонта на обичаните от поколения плевенски хлапета люлки в градската градина.

Влакчето – корабче “Юнга”, малкото виенско колело и въртележката, популярна сред родители и деца като “камбанките”, тази пролет не работят. И няма изгледи скоро да бъдат пуснати.

Съоръженията са подарени на Плевен от побратимения руски град Ростов на Дон през далечната 1981 година. За 32 години са им правени само частични, макар и ежегодни, ремонти.

Днес опасността от инцидент е реална заради амортизацията на подвижните части, смятат специалисти.

Само че документацията на атракционите по неясни причини не е запазена в общинските архиви. А без техническите проекти няма как да се направят предписания за бъдещия основен ремонт.  

Предписанията трябва да бъдат дадени от сертифицирана организация, след като нейни експерти направят оглед на конструкциите и анализ на състоянието на обектите. След това люлките трябва да бъдат демонтирани, реконструирани и отново монтирани в градската градина, обясниха от общинското предприятие “Акварел”, което ги стопанисва.

С днешна дата е трудно да се разбере защо чертежите не са съхранени след монтажа на люлките в градската градина. “Открихме само частични документи за въртележката”, каза управителят на “Акварел” Красимир Коцев.

Производител на трите съоръжения е руската компания “Атракцион” от град Ейск в Краснодарска област. Според интернет сайта  заводът работи и не е сменил предмета си на дейност.

 “Изпратихме и писмо с обратна разписка, и по електронна поща, и по факс с молба да ни предоставят документацията. Очакваме отговор от тях. Това са единствените стационарни детски атракциони в града, доволни сме от тях и желанието ни е да продължат да радват децата на Плевен още дълго време”, отбеляза Коцев. Втората въртележка е българско производство, но тя е по-стара от руските и също не работи. По-скъпият вариант за общинарите е да наемат специалисти, които да извършат т.нар. заснемане на съоръженията и да направят нова документация. Не са правени разчети обаче колко би струвало това. Въпрос на финансови възможности е купуването на изцяло нови увеселителни люлки.

Засега от общинското предприятие “Акварел” са разлепили върху корпуса на люлките бележки, в които обясняват причините те да не работят. Въпреки това имало недоволство от родители, повечето от които помнят мястото непроменено от своето детство. “Направено е всичко възможно да се реши въпросът. Единствената причина да държим заключени люлките е заради безопасността на децата”, посочва Коцев. Очаквана наредба, която се подготвя съвместно от три министерства, ще въведе регламент за експлоатацията и безопасността на атракционите. Увеселителните съоръжения ще трябва да имат “паспорт” и да минават на технически прегледи веднъж годишно. Липсата на документация за плевенските люлки би създала спънки и в тази посока. Община Плевен е подала документи за членство в сдружението на собствениците на атракционни съоръжения у нас, съобщи още Коцев.

 

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти