Анасон – звездовиден

6
Добави коментар
Nutrim
Nutrim

За родина на звездовидния анасон се смята Юго-Източна Азия – Китай и Виетнам, където се среща от 600- 1600 м надморска височина. Както и канелата, растяща по тези места, той е любима подправка на китайците. Те първи го използвали като подправка при приготвяне на ястия още преди началото на нашата ера. В Европа звездовидния анасон попада в началото на XVI век и като всяка екзотична подправка е бил извънредно скъп. скъп. Европейците веднага възприемат необичайната подправка, тъй като тя многократно подобрила вкуса на сладкишите и печивата.

Най-обширните насаждения на звездовидния анасон се намират в Китай, който е и най-големият му потребител. Култивира се също така във Виетнам, Камбоджа, Япония, Филипините, Ямайка, Индия, както и в други тропически страни. Получил е доста названия: индийски анасон,, китайски анасон, сибирски анасон, корабен анасон. Последното название е получено заради красивата червеникава дървесина на Illicium verum , използвана и високо ценена в корабостроенето.

Звездовидния анасон е плод на малко до средно вечнозелено дърво от семейство магнолиеви(Magniliaceae). Покълва от семе и достига до 8 м на височина. Листата му са копиевидни. Започва да дава плодове от петата си година, но плодовете могат да се използват като подправка след 15-та година. Дървото продължава да дава плодове до 100 години. Анасона цъфти със светли, от бледожълти до бледозелени цветове. След като прецъфти образува плод с големина до 3 см, напомнящ многостранна звезда, имаща от 6 до 8 върха. След като узрее, те се втвърдява и променя цвета си до тъмнокафяво. Във всеки сегмент има по едно лъскаво, червеникавокафяво семе, което е и самата подправка. Има приятен сладникав вкус и сладко-лютив аромат.

По химически състав той е близък до анасона(поради наличието на анетол), поради което има сходство и във вкуса. В семената на звездовидния анасон се съдържа анетол, различни смоли, танин и захари. В източната медицина се използва против колики и ревматизъм.

Като подправка се използват сухите смлени или счукани семена на звездовидния анасон, които след преработка се превръщат в едрозърнест кафяв прах с червеникав оттенък. Продава се цял или смлян. Съхранявайте цял в херметично затворен контейнер. Използва подобно на канелата – при приготвянето на сладкарски изделия. Смления анасон се слага в тестото малко преди началото на печенето. Основаната особеност на анасона е че при нагряване започва да отдава своя аромат, който се запазва във вече изпечените изделия.

Звездовидния анасон се използва при приготвянето на кисели, мусове, компоти, блюда от сливи, круши, ябълки, а също и за ароматизиране на водка и ликьори при промишлено производство, на грог и ром при домашни условия. Звездовидния анасон ароматизира и подобрява вкуса на сладка и конфитюри(например от вишни). Добре се съчетава със чесън, джинджифил, канела, карамфил, черен пипер, копър, магданоз, а в сладки ястия и сладкарски изделия с канела и ванилия.

Влиза в състава на много смеси от подправки за свинско, говеждо, за патешко, пилешко и месо от гъски. Много често присъства в китайските бульони и супи. Неотменна съставка е на китайската смес от подправки “Пет подправки”( “Chinese Five Spices”). Добавянето на звездовиден анасон в силен сладък чай му придава неповторим аромат. В източната кухня се използва широко – добавя се в сосове за зеленчукови, оризови ястия и ястия от яйца(например китайските мраморни яйца).

Трябва да се използва в малки количества – 1 г е достатъчен за една порция, а 1-2 семена са достатъчни да ароматизират 1.5 литра напитка.