Какво трябва да знаем при покупката на смартфон

18
Добави коментар
Bat_Tony
Bat_Tony

В днешно време технологиrте се развиват с толкова бърз темп, че дори и хората, които силно се интересуват от тази сфера им е трудно да наваксат с всяка една новост на пазара. Същото това нещо се случва и при телефоните в наши дни или така наречените „Смартфони“. Ако се върнем десет години назад, никога няма да можем да си представим какво ще се случи с онези големи устройства, които служеха просто за обаждане през онова време. Факт е, че технологията се развива и се разработва, за да ни помага в ежедневието, но наистина ли е толкова полезна и заслужава ли си наистина? За да бъде най-нагледно ще се спра на три етапа при взимането на решение при покупката на такава технология :

Полезност… или с какво очакваме да ни бъде полезен смартфона

Лично аз притежавам такова многофункционално устройство и плюсовете му могат да бъдат изключително много. Нека започнем с това, че в работата ми и ежедневието използвам постоянно електронна поща и постоянната връзка с нея е изключително важно за мен. Допълнително към това можем да прибавим и постоянния достъп до интернет пространството и социалните мрежи, което може да бъде полезно в наистина различни ситуации (никога незнаеш каква информация, за какво и кога може да ти потрябва спешно).

Отделно за такъв тип телефон всекидневно излизат стотици приложения и програми от всякакъв тип – готварски рецепти, ако сте кулинар, сложни програми за обработка на снимки, ако вашето хоби или работа е свързана с фотографията и стотици подобни програми за забавление и не само. Не случайно в момента една от най-бързо разрастващите се индустрии е именно тази на така наречените „developers“ или програмисти, които създават подобен тип програми. Лично за мен приложението, което ми е най-полезно е навигацията, понеже ми е спестила много часове лутане из непознати улици в непознати за мен градове.

Минуси…или нужен ли ни е такъв продукт

На много хора работата им е свързана със седене пред компютъра и постоянно имат достъп до интернет в ежедневието си, но все пак използват такъв тип продукт в повечето случаи просто за обаждане и много рядко за нещо друго. В такава ситуация следва да се замислим струва ли си? Виждал съм много хора, които си купуват смарфон просто да говорят по него, както могат да го правят с обикновен телефон, други просто да покажат, че имат такъв, а това по мое лично мнение е лоша инвестиция.

Друго отрицателно нещо може да бъде времето, което смартфона“ може ти да погълне без дори да се усетиш. Много хора в днешно време са обсебени от телефоните си и това е факт. Излезте в някое заведение, кафе или др. и забележете на съседните маси как в компания от няколко човека винаги има поне един, който е вперил поглед в телефона си ровейки в социалните мрежи. Точно за тази загуба на време и постоянно разсейване говоря даже по време на работа. За жалост това се превръща в глобален проблем на младото поколение.

Цена.. или колко и за какво сме готови да платим

Въпреки всичките си положителни неща смарфона може да бъде едно много скъпо удоволствие. Взимам за пример телефоните от най-висок клас, които се предлагат в момента на пазара. Средната цена на месец с абонаментен план само за устройството е около 40 лева с ДДС в рамките на 2 години, което прави 24 х 40 = 960 лв. Обикновено към това се включва един не много евтин абонаментен план с включени данни за твоя смарфон и малко минути за говорене на стойност около 25 лева/месец, което прави средно 600 лв за две години. Средно пресметнато един смартфон излиза около 1,500 лева в рамките на 2 години.

Тук не съм дал точни цифри, тъй както знаете имаме три оператора с различни планове и цени, но цифрите до голяма степен съвпадат. Ако решите да не се обвързвате с оператор най-изгодно ще ви бъде да извадите от 1,100 до 1,400 лева накуп и да си вземете апарат от някоя верига магазини за техника, което лично аз не препоръчвам. Ако сте решили да го изплащате, то трябва да сметнете и двегодишна лихва, което може да оскъпи апарата ви до 1,600 лева в рамките на 2 години. Да не забравяме и факта, че тези устройства много бързо се обезценяват и губят стойноста си. Това на много кратко и пресметнато на ум са реалните цифри за това удоволствие.

Tук идва момента за полезността и инвестицията в такова устройство. Ако сте човек, който постоянно пътува, имате онлайн бизнес, нужда от постоянна връзка с интернет или просто голям хай-тек любител, то инвестицията може да бъде оправдана. Ако просто използвате телефона за разговори, било то делови и за нищо друго, то един сравнително евтин апарат за около 400-500 лева с тарифата за две години (с бизнес визия, ако сте делови човек) би ви бил от полза, а спестените над 1,000 лева да инвестирате в нещо друго като обучение, езиков курс или просто почивка. Темата може да бъде много обширна, с различни възгледи и ще бъда радостен, ако всеки сподели неговото мнение по въпроса.