Етапи в развитието на малките котета

1
Добави коментар

Истинска радост е да имаш новородени котета в дома си. Те са безкрайно сладки и игриви. Но подобно на повечето бозайници, те също се раждат напълно зависими от майката. Бъдете сигурни, че ще е изключително интересно да наблюдавате как растат и се превръщат в уверените и грациозни създания, които познаваме.

1.На 1 ден – Котетата се раждат с козинка, но са слепи и покрити със слузесто вещество, а пъпната им връв е свързана с плацентата. След като майката прекъсне пъпната връв на новороденото, тя изяжда плацентата и го почиства. Малките не могат да регулират сами температурата си и се нуждаят от почти непрекъснатото присъствие на майката. Но до 10-15 мин от раждането си те вече могат да открият зърната на майка си и да започнат да сучат. А до 4 дни вече могат да намерят майка си от близо половин метър и да допълзят до нея.

2.На 2 дни – Поведението на малките през първите дни е изцяло подчинено на инстинктите им. Но и заучаването започва от рано. Дори коте на два дни научава чрез опити кое майчино зърно е най-продуктивно и винаги ще се връща към него до отбиването си, освен ако не бъде изместено от по-силно малко.

3.На 3 дни – Пъпната връв вече е изсъхнала и скоро пада.

4.На 7 до 14 дни – Котета на 1 седмица разпознават миризмата на своето легълце и могат самостоятелно да се върнат в него, ако са били отделени. Освен това те започват да проглеждат. До 14-18 ден вече трябва да са отворили напълно очички. Не се притеснявайте, ако очетата им не се разтварят плавно. Напълно нормално е в началото да се отвори само една малка цепка в средата или само единия край на окото. Също така може да се отвори само едното око и чак след това и другото. Примирете се, че мъниците ще изглеждат малко смешно през този период. Освен това се подобряват и двигателните им движения. На 10 дни мозъкът на котетата ще е достатъчно развит, за да координира движенията на предните им крайници. Малките ще се придвижват с вдигната за баланс опашка и все още влачещо се по земята коремче. На 14 дни крачетата им вече ще могат да понасят телесното им тегло по-добре, но все още ще са малко непохватни.

5.На 3 седмици – Малките могат да стоят изправени, ходят по-стабилно с вдигната за баланс опашка, имат добре развито обоняние, слух, зрение и отговарят адекватно да дразнения. Още на 18-тия ден те започват да имитират хигиенните навици на майка си и свикват с котешката тоалетна. Някои котета започват да ядат и твърда храна, заедно с майчиното мляко. Повечето опитват допълнителна храна на около месец, но със сигурност я похапват на 5 седмици.

6.На 1 месец – Котетата започват да проявяват интерес към твърда храна. Също така опитват да се държат и движат като възрастни котки, макар и непохватно. Все още ходят с вдигната за баланс опашка.

7.На 5 седмици – Малчуганите вече имат пълен комплект остри млечни зъби. Те ядат без проблем твърда храна. По тази причина, през този период някои майки могат да започнат да носят жива плячка на малките си. Сучененето обаче продължава. Малките имитират успешно поведението и позите на възрастна котка. Сами се грижат за хигиената си. Ходят стабилно като опашката вече не е вдигната за баланс.

8.На 3 месеца – Майката вече отбива котетата си. Грижовните майки позволяват на котилото да суче до третия месец, но е нормално малките да бъдат отбити и на два месеца и половина. Важно е да позволите на котетата да се отбият по естествен път. Не отделяйте мъниците принудително, за да могат да придобият нужните социални умения от майка си.

С намаляването на майчиното мляко и нивата на пролактин, намалява и желанието на женската да се грижи за котилото. Острите зъбки на малките, които причиняват болка при сучене, също допринасят за това. Забелязва се обаче, че ако котето е само едно, на него му е позволено да суче по-дълго. Големите котила се разделят на около 6 месеца. Женските обикновено остават с майката, а мъжките си намират територия, която да пазят. Малките котила може да останат заедно за по-дълго време.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: