Трите най-полезни йога асани – Edna.bg

13
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

След комплексите за красиво дупе, плосък корем, тънка талия и стегнати бедра, днес ви показваме и най-полезните асани в йогата.

Свами Шивананда твърди, че три асани са напълно достатъчни, за да поддържат тялото в цветущо здраве – стойка на глава, свещ и главоколянна поза.

Това е най-добрият избор, ако нямате много свободно време, а сте достатъчно напреднали, за да може да ги изпълнявате.

Дори и да не сте, положете усилия да ги научите и след месеци, независимо от възрастта и опита ви, ще успеете да ги направите.

Преди да ги изпълните, както винаги загрейте с няколко повторения на слънчевия комплекс. Ако редовно сте се занимавали с йога, направете 12.

Започваме със стойка на глава, наричана още „царицата“ на асаните. Ако ви е трудна, я изпълнявайте до етапа, който е според възможностите ви, или използвате стена за упора и така ще се научите.

Използвайте тази техника на изпълнение, като дишате нормално през цялото време:

1. Коленичете, преплетете пръстите на ръцете и ги поставете на пода със свити лакти, така че да се получи равностранен триъгълник.

2. Опрете тила в сключените на пода ръце (снимка 1)

3. Изправете коленете и повдигнете бедрата

Снимка 1

4. Без да свивате коленете, пристъпвайте напред, докато приближите стъпалата максимално до главата (снимка 2)

Снимка 2

Снимка 3 – Стойка на глава

5. Свийте коленете към гърдите и повдигнете стъпалата от пода, изнасяйки бедрата назад. Задръжте в това положение, докато се почувствате стабилни. Когато се научите да пазите равновесие по този начин (може след няколко дни или дори месеци), изправете бавно краката нагоре. 

В началото може да оттласквате краката в стена за опора или да помолите някой да ви придържа.

Задръжте в асаната, докато почувствате неудобство и усилие.

Когато можете да овладеете статично позата, се концентрирайте отначало върху отпускането на мускулите, а след това върху междувеждието.

Излезте от позата в обратен ред. Ако изгубите равновесие, свийте крака и се претъркулете или се върнете назад.

След изпълнението на стойка на глава е много важно да не ставате веднага!

Починете си като отново коленичите и седнете на петите си. Поставете юмруците си един върху друг на пода и челото върху тях. Останете така поне 20 секунди.

„Стойка на глава“ е една от най-добрите пози, защото въздействието на гравитацията в обратна посока, отморява сърцето, облекчава натоварването в кръста и подобрява кръвообращението и работата на нервната система. Премахва болките в гърба, подобрява паметта, концентрацията и сетивните възприятия. Изпълва мозъка с кислород.

Освежава лицето. Прави красива походката и стойката ни. Предпазва от преждевременно стареене, всякакъв вид психични и физични разстройства и над деветдесет заболявания. Тя е истински извор на енергия и ползите от нея е трудно да се изброят изцяло.

Позата е противопоказна и по време на менструация и бременност, при напреднала артериосклероза, повишено кръвно налягане, изменения на гръбначния стълб и глаукома, разстройство на жлезите с вътрешна секреция и възпалителни процеси в областта на главата.

Преминаваме към „свещ“. За улеснение изпълнете първо „полусвещ“ (снимка 4).

Легнете по гръб. Притискайки с длани пода, повдигнете краката нагоре, докато направят ъгъл с тялото около 45 градуса. Ръцете придържат стабилно тялото да не се люлее. Лактите са прилепнали към земята, а дланите към тялото. Тежестта пада върху ръцете и раменете. 

Снимка 4

Снимка 5

Оттук продължете към „свещ“, докато трупът и краката застанат във вертикална линия над раменете. Брадичката трябва да опира силно в гърдите. (снимка 5) 

Задръжте така, колкото ви е удобно, без да чувствате дискомфорт. 

Концентрирайте се в началото в отпускането на мускулите и дишането, което трябва да е равномерно през цялото изпълнение. Постарайте се да останете неподвижни в позата и да насочите мисълта си първо върху целия гръбначен стълб и след това към щитовидната жлеза.

След позата релаксирайте за минута.

„Свещ“ оросява мозъка, действа добре на цялата ендокринна система и жлезите с вътрешна секреция. Стимулира хормоните. Подпомага възстановяването на матката и коремните органи. Въздейства благоприятно на червата. Освобождава от газове. Облекчава състоянието при разширени вени. Спомага за отслабването и подмладяването ви. Има ободрително действие. Повлиява добре на хемороиди, бронхиална асма и др.

Не изпълнявайте „полусвещ“ и „свещ“ при напреднала артериосклероза, повишено или ниско кръвно налягане, сърдечни болести и възпалителни процеси в областта на главата.

Накрая да направим третата най-полезна асана – „главоколянна“. От седнало или легнало положение поемате въздух и вдигате ръце на горе. 

Снимка 6

Издишвайки се наведете напред от таза колкото можете към краката. Не сгъвайте колене и не огъвайте гръбнака. Дишайте нормално. (снимка 7)

Снимка 7 – „Главоколянна поза“ – лесен вариант

Опитвайте се с всяко издишване да се накланяте по-напред. По-гъвкавите могат да опрат първо корема, после гърдите и дори главата към краката. (снимка 8)

Снимка 8 – „Главоколянна поза“ – труден вариант

Задръжте позата около минута и увеличавайте постепенно времето.

Важно е да изпълнявате позата докъдето ви е удобно, без да изпитвате голямо напрежение. В началото може да ви е много трудно да се сгънете до долу, но с повече упражнения ще можете да хванете краката и да опрете лактите в пода или да ги изпънете напред до краката.

Ако искате да постигнете по-бързи резултати, преди изпълнението на „главоколянна“ седнете с разтворени крака и се навеждайте последователно към единия и към другия крак, а също и между краката като всеки път се опитвате да се накланяте все по-напред.

Тази асана е полезна при функционални смущения в стомаха, черния дроб, далака, бъбреците и червата. Оказва ефект върху хемороиди, хроничен запек, гастрит и др. Подмладява тялото и оформя фигурата. Усилва волята и съсредоточаването. Поддържа работоспособността и доброто настроение.

Пишете на Светла Иванова на [email protected].