Акушерска пареза – какво трябва да знаем – част 1

18
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Автор: Адриана Рашкова – майка на 10 месечно бебе с почти възстановена ръка от акушерска пареза

Начален учител в 138 СОУ “Проф. Васил Златарски“ – гр. София

 

Написаното тук има за цел да подпомогне родителите на деца с акушерска пареза в първите няколко дни до започване на рехабилитация и физиотерапия със специалисти, защото всеки един ден след раждането на детето е важен за възстановяване на пострадалата ръка. Колкото по-рано се започне с упражненията на ръката, толкова повече се увеличават шансовете за пълното й възстановяване.

 

Бих искала да дам и малко информация и яснота върху това какво представлява акушерската пареза на по-разбираем и достъпен език, изчистен от тежката медицинска терминология.

 

Четете още: Масаж и гимнастика на бебето – видео урок

 

Ще споделя и моя опит за работата си вкъщи по възстановяване на пострадалата ръка. Ще се радвам, ако това което правя, ви даде някаква насока, ориентир как да се справяте с проблема.

 

Подчертавам, че всяко нараняване на ръката е уникално и в резултат на това лечението е също уникално. Всеки един родител трябва сам да открие своята схема на упражнения вкъщи.

 

Предпоставки за акушерска пареза (АП)

 

Родово-травматичното увреждане на раменният сплит или т.н. “акушерска пареза”, като правило се явява при патологично протекло раждане, вследствие на голям плод, тесни родови пътища, при тазово или краково предлежание на плода, при изпадане на ръката напред или замятане на главата. Втората бременност и бързото раждане също допринасят за акушерската пареза. Най-често рисков фактор за получаването на акушерска травма е несъответствието между размера на таза на майката и размера на бебето и рамената. Нараняване на раменния сплит може да се случи, макар и много рядко, по време на Секцио.

 

Честотата на акушерска травма  в Европейския съюз се проявява със сравнително постоянен брой –  около 3 на 1000 раждания.

 

Какво представлява раменния сплит

 

От гръбначния мозък, в областта на шията, тръгват 5 корена нерви. Събирането на нервите в сложна мрежа и комбинирането им в 3 основни ствола (горен, среден и долен) образуват раменния сплит. Той стимулира движението на рамото, ръката, лакътя, китката и пръстите. (фиг. по-долу)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Какво представлява нараняването на ръката

 

Когато при раждане се налага издърпване на бебето за главата или ръката, се нараняват нервите, които движат ръката. Степента на поражение  може да бъде различна – от оток или леко разтягане на нерва (на фиг. D) до частично или пълно прекъсване на нерва (на фиг. C и B), откъсване на коренчето от гръбначния мозък (на фиг. A) или травма на гръбначния мозък. В резултат на това ръката се обездвижва частично или напълно.

 

Възстановяването зависи от степента на поражение на нервите или броя на засегнатите нерви. При по-леки наранявания възстановяването може да започне още в първите дни или месец. При по-тежки случаи е нужно по-продължително време, в рамките на една година. Понякога се налага и хирургическа намеса. Важно е да се вземе решение за това как и кога да се лекува детето. Основната цел е да се възвърне движението на ръката, съчетавайки рехабилитацията със способността на организма да се възстанови спонтанно. 80-90% от децата се възстановяват напълно.

 

Възстановяването на ръката започва от горе надолу, като раздвижването на пръстите става най-бавно и най-късно, поради отдалечеността им от раменния сплит.

 

Продължава на: Акушерска пареза – какво трябва да знаем – част 2