Непоискано търговско съобщение

19
Добави коментар
RuMeN
RuMeN

06-06-2009
internet
Румен
by Roumen Damianoff

Българските закони продължават да ме изумяват със своята пълна липса на логика. Оказа се, че закона, който би трябвало да ни предпазва от спама, на практика го легализира.

Всеки може да праща напълно законно спам, стига да сложи следният текст в писмата:

Съгласно Закона за електронната търговия този мейл е непоискано търговско съобщение. Вашият адрес е взет от публичното интернет пространство. Ако не искате да получавате писма от нас, върнете писмото с тема „UNSUBSCRIBE“.

Конкретният текст в закона, който според моите разбирания си е чиста легализация на изпращането на нежеланите реклами по електронната поща е този:

ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОННАТА ТЪРГОВИЯ Чл. 5. (1) Търговски съобщения по смисъла на този закон са рекламни или други съобщения, представящи пряко или косвено стоките, услугите или репутацията на лицето, извършващо търговска или занаятчийска дейност или упражняващо регулирана професия. Чл. 6. (1) Доставчик на услуги, който изпраща непоискани търговски съобщения по електронната поща без предварително съгласие на получателя, е длъжен да осигури ясното и недвусмислено разпознаване на търговското съобщение като непоискано още с постъпването му при получателя.

Е как така ще може изобщо да праща нежелани съобщения, от къде на къде? Трябва да е строго забранено!

Уловката е следната, идеята е да се направи списък, в който да бъдат включени хората, които не желаят изобщо да получават такива съобщения, но такъв списък в момента не съществува и не е ясно кога точно и под каква форма ще бъде създаден.

Дори и да имаше такъв списък, това пак щеше да си е недомислие, понеже за да не получаваш спам, трябва да се регистрираш предварително. Според мен трябва да е точно обратното, да можеш да получаваш такива съобщения само ако предварително се регистрираш в подобен списък, а ако не си, тогава по default да си защитен от получаването на такива нежелани съобщения.

Още нещо обаче ме кара да се замисля сериозно, тоя закон за кой точно важи? За българските фирми, които разпращат спам на територията на България ли? А какво става ако моят мейл сървър е в Англия или САЩ, тогава писмото на практика физически се намира в друга държава или дори друг континент? Тогава какво правим, търсим си правата в конкретната държава ли? Ами ако е чужд гражданин, който се намира в друга държава, но мейл сървъра му се намира на територията на България, тогава какво става, и той ще си получава безпроблемно спам от български фирми така ли? Пълна глупост, пълни безсмислици, пълна липса на логика!

Когато няма закони, хората често прибягват до саморазправа. Така, че постъпя и аз, всяко такова писмо, което получа на личната или служебната си поща, ще доведе до контра атака срещу изпращача!

Идея: Можете да сложите филтър, който да праща като автоматичен отговор текста по долу на всички получени непоискани съобщения (ако не друго поне може да ги стресне):

НАСТОЯВАМ да ме изключите от мейлинг листа си, не желая да получавам повече непоискани търговски предложения от вас.
Изключително ме подразни нахалния послепис на настоящото търговско съобщение, с което твърдите че са спазени изискванията на ЗЕТ. Освен че твърдението е невярно, считам че когато губите времето на хората да си прочистват пощата от СПАМ-а който създавате, е добре поне да сте максимално любезни. Обратното в случая прави шанса да ви наема практически НУЛЕВ, дори при необходимост от услугите ви и приемливи цени – вече има негативна нагласа към вас.
Нарушавате ето тази разпоредба на ЗЕТ:
ЗЕТ, чл.6 (4) Забранява се изпращането на непоискани търговски съобщения на потребители без предварителното им съгласие.
§ 13. По смисъла на този закон:/ЗЗП/
1. „Потребител“ е всяко физическо лице, което придобива стоки или ползва услуги, които не са предназначени за извършване на търговска или професионална дейност, и всяко физическо лице, което като страна по договор по този закон действа извън рамките на своята търговска или професионална дейност.
а това е санкцията:
Чл. 24. (1) Доставчик на услуги, който извърши или допусне извършването на нарушение по чл. 6, ал. 1, 3 или 4, се наказва с глоба в размер от 250 до 1500 лв., ако деянието не съставлява престъпление.(2) В случаите по ал. 1 на юридическото лице или едноличния търговец се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв.(3) При повторно нарушение глобата по ал. 1 е в размер от 500 до 2500 лв., а имуществената санкция по ал. 2 – в размер от 1000 до 4000 лв.