7 грешки при диетите, които ни пречат да отслабнем качествено!

2
Добави коментар
womensbg
womensbg

Когато си на диета, правилата са много. Всички правим грешки при диетите, но тук ще видиш най-често срещаните. Увери се, че не си жертва на някоя ат тях. Намери един удовлетворяваш здравословен баланс, който да работи в дългосрочен план.

ГРЕШКА 1: ЗАБРАНА НА ЛЮБИМИТЕ ХРАНИ

Трудно е да се придържаш към диета, без изобщо да си позволиш любимата хапка. Поради забраната, тя става в пъти по-желана. Изкушаваш се, посягаш към нея, за миг притвяряш очи в блаженство…. и после идва угризението от измамата към собствената си диета, и чувството за вина и личен провал.

Затова, не се лишавай от любимото си удоволствие. Направи сделка със себе си. Прецени, колко често ти се хапва любима, забранена хапка /не говорим за big Mag и голяма порция пържени картофи, нали/ и го прави, но нека цената за това да не бъде вина и неудовлетвореност, а любими упражнения за време изгарящо калориите или една голяма разходка с бърз ход в парка.

ГРЕШКА 2: ПРЕМАХВАНЕ НА ЦЕЛИ КАТЕГОРИИ ХРАНИ

Има причина, въглехидратите, мазнините и протеините да се наричат ​​макроелементи. Тялото се нуждае от тях в големи количества. Диета в която, напълно е елиминирана някоя от тези големи групи, със сигурност ще ти доведе до проблеми в дългосрочен план. А йо-йо ефектът от нея е 100% гарантиран!

ГРЕШКА 3: ГОЛЕМИ ОЧАКВАНИЯ ЗА КРАТКО ВРЕМЕ

Тук всички експерти са на едно мнение! Диетата не е спринт, тя е дълго, планирано бягане. Драстичното сваляне на килограми ЗАДЪЛЖИТЕЛНО води до здравословни проблеми. За здрава и трайна загуба на тегло, се считат 3 до 5 кг. на месец. Ако имаш по-големи очаквания и те не се осъществят, това може да те обезсърчи и откаже. По-добре бавно, здравословно и стабилно да спечелиш това състезание, но със сигурност да останеш в него!

ГРЕШКА 4: ПРОПУСКАНЕ НА ХРАНЕНЕ

Пропускането на хранене може да изглежда добър начин да се пестят калории, но всъщност ще увеличи апетита, към следващото. Ако не ядеш на обяд например, ще прекомпенсираш на вечеря допълнителни калории. Много експерти препоръчват дори, 6 кратно хранене на малки порции, Така „стомаха постепенно се свива“ и засища с по-малки количества храна. Яж когато си гладна (но не от глад), дръж глада в шах.

ГРЕШКА 5: ТВЪРДЕ МАЛКО ХРАНА

Ако търсиш бърза загуба на тегло, може да се изкушиш да стигнеш крайно нисък прием на калории, но внимавай. Диетите с ниско съдържание на калории, твърде често не предлагат всички хранителни вещества, от които се нуждае организма. Вярвай ми, че 1000 калории са абсолютния ежедневен минимум. С правилно планиране, можеш да получиш балансиран прием храни на тази стойност.

ГРЕШКА 6: ЯМ, ЗАЩОТО Е В ПРОГРАМАТА

От друга страна, ако по програма трябва да ядеш на всеки два – три часа, но все още не си гладна, това не бива да е задължително. При различните хора организма реагира различно на приемите и количества храна. Диетите са ориентир. За здравословна диета, трябва да се научиш да разпознаваш вътрешните сигнали за глад на организма си и да реагираш своевременно на тях. В началото няма да е лесно, но нали се разбрахме за процес, а не за светкавичен удар.

ГРЕШКА 7: ТРЕНИРАМ, ЗНАЧИ МОГА ДА ЯМ

Упражненията и диетата вървят ръка за ръка, когато се опитваш да отслабнеш. По-важно е, да завишиш горенето на калории, отколкото да намалиш приема им, но и тук трабва да има баланс. Другата крайност също е опасна, с мисълта за изгорените калории, да си позволиш да компенсираш с неправилна или обилна храна. Правилото е, че под 1 час тренировка, трябва да се компенсира само с вода.

Топ 7 грешки при диетите 4.50/5 (90.00%) 2 votes