КОСМОС БГ – сайт за космонавтика – Планетата Сатурн като сърп!

15
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Написана от Svetoslav Alexandrov

Посещения: 385

21 януари 2014 г. 12:40 ч.

Светослав Александров. Гигантският властелин на пръстените, а именно планетата Сатурн, може да изглежда като сърп. Точно в такъв вид е заснет Сатурн – като тънък, слабоосветен сърп, хармонията на който е нарушена само от сенките, които хвърлят пръстените.

Снимката е направена с широкоъгълната камера на „Касини“ на 20 септември 2013 година посредством специален филтър, който пропуска само инфрачервена светлина с дължина на вълната 752 нанометра.

Планетата Сатурн като сърп, заснета от автоматичната станция на НАСА „Касини“. Credit : NASA/JPL-Caltech/SSI

Снимката е направена на разстояние между „Касини“ и планетата, възлизащо на 2.3 милиона километра. Резолюцията е 136 километра на пиксел.

Напомням на читателите, че автоматичната станция на НАСА „Касини“ пристигна в орбита около Сатурн през 2004 година. Оттогава до ден днешен работи непрестанно, в продължение на цяло десетилетие. „Касини“ е четвъртата автоматична станция в историята на човечеството, която посещава Сатурн и първата, която навлиза в орбита около него. Това позволи на „Касини“ да изучава детайлно луните. А през 2005 година спускаем апарат „Хюйгенс“ извърши успешно кацане на спътника на Сатурн – Титан, който има атмосфера, сходна с тази на Земята в ранните етапи от нейното развитие. Това бе първото успешно кацане на небесно тяло, което се намира във външната Слънчева система.

Мисия „Касини“ ще продължи до 2017 година, когато станцията ще се приближи едва на 3 000 километра от горните облаци на Сатурн. Това ще позволи изготвянето на супер детайлни снимки! Но няма да продължи дълго, защото скоро след това „Касини“ ще бъде умишлено разрушен в сатурнианската атмосфера. Мярката ще се проведе с цел автоматичната станция да не се сблъска случайно с някоя от луните, на които се предполага, че може да има живот – като Енцелад и Титан.

Още информация за горното изображение: сайта на НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

< Предишна

Следваща >