Моята овощна градина

9
Добави коментар

Моята овощна градина

Плодове и ягоди от собствената градина
Ябълките, крушите или черешите от собствената градина имат прекрасен вкус и са безплатни. Същото се отнася, естествено, и за много други овошки като дюлите или сливите. Това е достатъчна причина да се засади максимален брой овощни дървета в градината. Все пак те не раждат само ядивни плодове. В зависимост от вида се развиват красиви дървета или храсти, които раждат прекрасни цветове през пролетта. Помислете за ябълката: нейният обилен цъфтеж през пролетта е наслада за очите и пчелите, а цветовете ухаят невероятно. През есента плодовете привличат със своята апетитно червена окраска. През целия сезон плътните зелени листа насочват вниманието към себе си – или като защита от чужди погледи в плет от овощни дръвчета, или като хвърляща сянка защита на дървото до къщата.
В овощната градина се отглеждат и ягодоплодни храсти. Наред с червеното, черното и бялото френско грозде и със зеленото, жълтото и червеното цариградско грозде много популярни са малините, къпините и ягодите. В градините с достатъчно площ можете да засадите още бъз, черни боровинки, лози и други храстови насаждения.

Какво може да се направи?
Семкови и костилкови плодове Мястото за овошките се съобразява повече със съществуващите условия, отколкото с желаните растения. Налагат се известни ограничения, ако то е разположено напр. на сенчест северен склон.
Лозите, прасковите или крушите изискват огрени от слънцето места, за да могат техните плодове да узряват добре. В сравнение с тях ябълките, вишните или ягодоплодните храсти изискват по-малко слънце, макар да се развиват отлично и на открити места.
При избора на място е важно да подберете най-подходящите видове за наличната площ и да ги разпределите правилно. Обърнете внимание и на разликите между сортовете. Докато напр. ябълките Кокс оранжева ренета са подходящи само за слънчеви места, Сортът Боскопска хубавица се развива задоволително и на по-малко подходящи места.
Естествено, броят на растенията се ограничава според наличната площ. Почвата трябва да е максимално дълбока, богата на хранителни вещества и водоносна. Наистина съществуващите условия често не са най-добрите. Съобразно с това са необходими подобрения преди или при засаждането (срв. „Характеристики на почвата“, стр. 26). Оптималните условия на мястото оказват решаващо влияние върху жизнеността и запазването на здравия вид на овощните насаждения.

Ягодоплодни плодове
По отношение на мястото ягодоплодните храсти са по-взискателни от семковите и костилковите овощни видове. Това зависи само от площта, защото те заемат малка част от нея. Понасят и не толкова подходящи места, каквито са празните под дърветата или по-трудно достъпните места. Стръмните склонове напр. може да се озеленят с къпини. Малините се използват и като тревни заместители на група дървета. Ягодите се развиват като почвопокривно растение дори под редки живи плетове.

Подходящи овощни дървета за градината
Решението за избор на овощни и ягодоплодни видове в градината се взема наистина лесно, като се очаква богата реколта. Освен това овошките дават сянка и са търсени декоративни растения. Помислете само за изобилието от цветове през пролетта.

Повече информация за книгата може да намерите – тук

Коментари