10 от най-популярните ястия от корейската кухня

10
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Първите държави на Корейския полуостров са връстници на гръцката цивилизация. Тогава са положени и основите на корейската кухня. Много от нейните ястия са близки до кулинарните традиции в Китай и Япония, но има и специалитети, които се срещат единствено там. Характерно за корейската кухня е дългото подготвяне на продуктите, преди да влязат в тигана. За корейците храната е „ки“ – виталност, енергия, средство за културно самоопределяне и национална идентичност. Някога броят на поднасяните ястия бил знак за социалния статус на сътрапезниците. По времето на династията Чосон (1392-1910 г.) било прието на трапезата на владетеля да се поднасят 12 различни блюда.

Янгбаните (кастата на аристократите) се задоволявали само със седем или девет ястия, а простолюдието се примирявало с три или пет вида. Типичната корейска трапеза се състои от купичка ориз, супа, зеленчуци или риба, соево сирене тофу, ястие от месо и задължително кимчхи. Всяко ястие може да придобие типично корейски вкус, ако към него се предложи специален сос. Той се приготвя от ситно нарязан пресен лук, счукан чесън, сусам, сусамово олио, едро смлян лютив червен пипер и соев сос.

Напоследък традиционната корейска кухня е обект на цялостна държавна стратегия за популяризирането й в световен мащаб. Всички усилия са впрегнати в разработване на най-успешния кулинарен модел, който да обобщи есенцията на хилядолетните традиции и да се наложи като емблема на страната. Ето 10 от най-популярните ястия от корейската кухня.

1. Кимчи
Това е едно от основните традиционни ястия на корейската кухня. Корейците смятат, че дълголетието и красотата се дължат на благоприятните върху човека свойства на кимчи. По време но олимпиадата в Сеул, в Корея е отчетен бум на консумацията на кимчи , което го прави любимо ястие и на чужденците. Кимчи са всъщност ферментирали зеленчуци, основно зеле и наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки – лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други. В зависимост от отделните райони, кимчи може да се приготвя по много различни начини, съществуват над 200 рецепти с голямо разнообразие и вариации. Ястието се консумира по всяко време на годината в Корея и като съставна част на всяко едно от трите ястия за деня. За да си прихотвите кимчи са ви необходими китайско зеле, ряпа, чесън, джинджифил, лют червен пипер, 1-2 моркова, лук или праз-лук, целина, корейски рибен сос, сол и малко захар. Китайското зеле се реже на парчета широки 3-5 см. Слага се в купа на няколко реда, като между парчетата се наръсва сол. Отгоре се слага чиния и се затиска с тежест. Оставя се 12 часа като 1 път парчетата се обръщат. Отделената вода се запазва. Ряпата и морковът се настъргват на ситно, кервизът и лукът се режат на дребно, джинджифилът се настъргва, чесънът се пресова, всичко се обърква с лютия пипер, солта, захарта и рибния сос. Добавя се отделената от зелето вода.  Омекналото зеле се измива под течаща вода и се изцежда добре. Обърква се с подправките и се нарежда в буркан. Зелето трябва да е покрито с течност и бурканът да не е много пълен, защото при ферментацията е възможно да прелее. Бурканът се оставя 1-2 дена на стайна температура, след това се слага в хладилник, където може да се съхранява 1-2 седмици. Зелето трябва да се наблюдава и няколко пъти да се притиска, за да остава винаги покрито с маринатата. След като кимчи ферментира, не трябва да влиза в контакт с метални предмети, защото се разваля.

2. Пибимпап
Пибимпап са нарязани на ивици и леко запържени зеленчуци върху ориз, с яйца на очи, задушени лентички от телешко месо и специален сос. Целият ансамбъл се поднася красиво подреден в специален съд, но преди ядене задължително трябва да се разбърка, за да се усети пълноценно вкусът му. „Пибим“ означава „разбърквам“. За съжаление не всички продукти, необходими за приготвянето на пибимпап, могат да се намерят навсякъде. Ако имате късмет, може и да намерите на пазара корени от тораджи (нещо като женшен), или пък ядлива орлова папрат (косари), доставени от Азия. Те често са в сушен вид, което не им пречи да имат също толкова добър вкус след като бъдат накиснати. Ако използвате тораджи, потопете го в подсолена вода, за да премахнете горчивия вкус. Отрежете твърдите краища и разцепете стъблата на дълги, тънки ивици. Предимството при приготвянето на пибимпап е, че бихте могли да замените почти всеки зеленчук с някой друг. Чушки, спанак, моркови, репички, гъби, кресон – всеки един от тези зеленчуци би придал допълнителен вкус и цвят на ястието. Преценете на око колко продукти са ви нужни за четири порции, и сварете също необходимото количество ориз. Най-напред измийте всички зеленчуци. Обелете ги и ги нарежете на дълги тънки ивици (с дължина колкото кибритени клечки). Запържете поотделно всички зеленчуци в тиган с малко олио, а след това ги подправете с щипка сол и пипер. Ако слагате спанак, първо леко го попарете. Изцедете го, а после го запържете, както останалите зеленчуци. Зеленчуците с големи листа можете просто да нарежете на дребно. Отделете пънчетата на гъбите. Нарежете ги на тънки ивички и също ги задушете в малко мазнина. Обелете и посолете краставиците. Нарежете ги и леко ги запържете. Изпържете до златисто четири яйца на очи. По желание може да добавите и телешко месо, нарязано на лентички и задушено със ситно накълцани чесън и пресен лук, няколко капки соев сос и малко захар.  В купата сложете най-отдолу ориза. Внимателно наредете лъчеобразно един до друг всички видове зеленчуци, като започнете от центъра. Най-отгоре сложете месото и яйцата.  При ядене всичко се разбърква добре. Полива се с паста от червен пипер и сусамово олио, за да не бъде ястието сухо.

Виж още в сайта „10-те най“ >>.

Коментари

коментар(а)