Древна йогистка асана за стегнат корем

2
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

„Вакуум в корема“ се смята за едно от най-ефективните упражнения за тонизиране на вътрешните напречни коремни мускули. До голяма степен то помага и за плоския вид на корема. Интересно е, че това упражнение съществува и в йога.

Правим уточнение, че е нужен и подходящ хранителен режим, достатъчно движения и цялостна положителна нагласа към живота, за да подейства въпросното упражнение. Несериозно е да водим пагубен начин на живот и да очакваме чудеса от едно движение. Какво е пагубен живот ли? Ами да се тъпчем ежедневно с фаст фууд като коледна пуйка, да седим по 8 часа на стола в офиса, а за десерт като се приберем в къщи – да се настаним трайно на дивана до времето за сън.

Само за три седмици „Вакуум в корема“ може значително да подобри вътрешните коремни мускули, което води до намаляване на талията и по-добра форма.

Как се прави правилната техника?

Упражнение „Вакуум в корема“ се прави в легнало положение, в изправено или наведено напред. Като се има предвид, че това е преди всичко упражнения за укрепване, то трябва да изпълнява възможно най-често, или най-малко 5 пъти седмично.

Трябва да свикнем с факта, че напречните коремните мускули да бъдат постоянно напрегнати – само за няколко седмици те ще укрепнат и след това ще ни трябва само леко поддържане. метод за тонизиране на диафраграмата и дълбоките коремни мускули. * Началната позиция е легнал по гръб, ръцете са покрай тялото, коленете – свити, мускулите са отпуснати. Издишайте бавно, постепенно освободете въздуха от белите дробове без напрежение.

* След като сте освободили въздуха от белите дробове, започвате да прибирате мускулите на корема, като се опитваме да го „глънете” възможно най-много. Дишането временно е спряло. Вдлъбнатият корем е навътре и нагоре (по посока на главата). Пребройте до шест, отпуснете корема и вдишайте.

* Ако ви е трудно да задържате дъха си, вземете малки вдишвания. Не усуквайте гръбнака в никаква посока. Нека ви е комфортно.

Системното тонизиране на коремните мускулни групи води до увеличаване на пасивния им тонус и до постоянното прибиране на корема навътре под ребрената дъга. Това е практика, която още древните народи са познавали и практикували. Важно е да не се отегчите на втория ден Бъдете последователни и упорити.