Медени джинджифилови курабийки

1
Добави коментар
ts.gigova
ts.gigova

1 кг бяло брашно и малко за поръсване
300 г студено краве масло, нарязано на кубчета
1 с.л. канела
1 ч.л. индийско орехче
2 с.л. джинджифил (на прах)
1/2 ч.л. черен пипер
1 с.л. сода бикарбонат
450 г кафява захар
3 големи яйца
5 с.л. мед
щипка сол
за глазурата:
300 г пудра захар
сладкарски бои (може и такива за великденски яйца)
готов фондан, по желание

Коледното настроение вече е навсякъде около нас – шарени лампички мъждукат зад прозорците, червени коледни звезди надничат от щандовете в цветарските магазини, а бляскави елхи се извисяват величествено в почти всеки търговски център. Единственият елемент, който достойно би допълнил тази празнична атмосфера, е вълшебният аромат на прясно изпечени коледни сладки. Какво по-хубаво от това комбинацията от мед, канела и джинджифил да завладее кухнята ви.

Може би ще се изненадате да разберете, че историята на коледните сладки ни отвежда далеч в миналото, когато немски монаси създават първия Lebkuchen – сладкиш с мед или петмез, подправен с джинджифил, смятан за първообраз на празничните курабийки. В Русия пък, още от IX век, пекат „меден хляб“, който много прилича на днешните руски коледни пряники. В началото това е смес от ръжено брашно с мед и плодов сироп, а през XII-XIII век, когато започват да се появяват и екзотични подправки от Индия и Близкия изток, коледните курабийки получават днешното си наименование и почти винаги съдържат черен пипер, джинджифил, портокалова кора, лимон, мента, ванилия, анасон, кимион, индийско орехче, канела или карамфил.

Признавам си, приготвям коледни сладки едва от 3 години, но тези са направо божествени! Винаги правя двойна доза, защото предпочитам да подарявам по-голямата част от тях на близки и познати, все пак е Коледа :). Приготвянето им не е трудно, необходимо ви е само малко търпение и може би щипка вдъхновение, особено щом стигнете до момента с украсата.

Сигурно вече нямате търпение да ги опитате, така че ето и рецептата:

Пресяваме брашното и добавяме маслото към него. Започваме да стриваме между пръстите си, докато се получат ситни трохи. Към тази смес прибавяме джинджифила, канелата, индийското орехче, черния пипер, содата, щипка сол и захарта. Разбиваме яйцата с меда, добавяме ги към тестото и разбъркваме с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто. След което го прехвърляме върху набрашнен плот и месим до меко тесто. През това време загряваме фурната до 180 градуса (с обдухване) и застиламе няколко широки тави с хартия за печене. Разделяме тестото на четири топки, за да ни е по-лесно при разточването. Взимаме първата топка и върху много добре набрашнен плот я разточваме с помощта на точилката до дебелина на кората, около половин сантиметър. Важно е непрекъснато да набрашняваме кората с малко количество брашно, защото тестото е относително лепкаво.

Изрязваме с помощта на форми за сладки различни видове курабийки и внимателно с широк нож ги прехвърляме в тавата за печене. Има и друг вариант за разточване – директно върху хартията за печене. Така ще сте сигурни, че курабийките няма да нарушат формата си при местенето до тавата, но пък разточването ще ви бъде по-трудно. Ако все пак изберете този вариант, просто отстранете изрезките и сложете бисквитките да се пекат на горното ниво на фурната за около 8-10 минути или докато станат приятно кафяви и стегнати при допир.

Оставете ги да изстинат напълно и след това ги приберете в кутии с капак, за да омекнат. Повторете тази процедура и с останалото тесто. Добре е да опечете сладките поне няколко дни преди Коледа, за да имат достатъчно време да омекнат.

За глазурата пресяваме пудрата захар два пъти и добавяме малко вода, за да получим гъста каша,която разделяме на няколко части и оцветяваме всяка една в различни цветове. Изсипваме глазурите  в пошове или в добре познатите найлонови пликчета с отрязано връхче (отворът наистина трябва да е много малък) и започваме да украсяваме.

Можете ида ползвате и четки за рисуване или каквото още се сетите. Интересен вариант е да разтопите шоколад на водна баня и да потовяте част от бисквитките в него. Докато глазурата от захар още не е стегнала (трябва да действате много бързо, защото след 3-4 минути тя вече започва да се втвърдява) можете да залепвате върху нея каквото ви хрумне – кокосови стърготини, захарни пръчици, шоколадови дражета или други дребни бонбони.

Ако имате време и желание си купете готов фондан от някой специализиран сладкарски магазин (или си направете домашен, което при мен не се получи от първия път), оцветете го, разточете го и със същите резци за сладки изрежете различни форми – елхички, звезди, човечета и др. Част от глазурата направих с един разбит белтък, който разделих в три съда и оцветих в червено и зелено. Не препоръчвам, обаче този тип глазура, ако ще прибирате сладките в кутия една върху друга, защото колкото и да се стегне глазурата с белтък, никога не може да придобие твърдостта на захарната.

Можете и да ги слепите една за друга с някакво сладко, в случая аз използвах малиново.