За какво да внимаваме при пазаруване от Интернет?

1
Добави коментар
poleznoto.info
poleznoto.info

Как да се предпазим от измами при Интернет пазаруване?

В 21 век ерата на модерните технологии навлизат все повече в нашия живот. Човек вече може да си купи абсолютно всичко от Интернет – от химикалка до автомобил. С този начин на пазаруване много често се пестят време за обикаляне по магазините и разходи от по-ниската стойност на стоката, което го превръща в привлекателно начинание за всички нас.
Тази тенденция обаче не остава незабелязана от лицата, които искат да откраднат вашите пари или личните ви данни. Затова трябва да бъдете достатъчно подготвени, когато пазарувате онлайн. Измамниците са изобретателни и прилагат различни измамни схеми, с които лъжат нищо неподозиращите потребители. За какво трябва да внимавате, преди да натиснете бутона “купувам” в дадения сайт?

Проверете дали търговецът наистина съществува със същото име и адрес!
На първо място се уверете, че търговецът наистина съществува в тази държава, която е посочил и на дадения от него адрес. Има уеб базиран търговски регистър, в който може да извършите проверка за името на компанията по дадения номер и нейния статус – дали не е в процедура по несъстоятелност или ликвидация.
Добро хрумване е също така да поискате търговецът да ви предостави различни сертификати, с които да удостовери, че той е оторизиран да осъществява съответната дейност, например продажба на мобилни телефони или компютри. За съжаление често срещана напоследък практика е измамниците да използват неправомерно чуждо търговско име на компания с добра репутация, за да спечелят доверието на клиентите си и да ги склонят по-лесно към сключването на сделката.
Не забравяйте и да проверите в интернет форумите и търсачките има ли други потребители, които да се оплакват от този търговец.

Направете проверка на сайта на търговеца!
Проверете в коя държава се хоства сайта на търговеца. Това може да стане в някоя от Интернет търсачките, разработени за целта. Ако търговецът ви заявява, че доставя стоки от Великобритания, а сайта му се хоства в Индия, тогава е много вероятно стоките да идват тъкмо от тази държава и да се наложи да платите към посочената от търговеца цена допълнително мито, ДДС, а също може да възникнат проблеми с митническите власти.

Проверка на контактите в сайта на търговеца!
Един от най-ярките признаци, по които добрите компании, лоялни към потребителите, се разпознават от останалите, е че дават на пълна, ясна  и точна информация за адреса (седалището) на фирмата, имейл, факс, телефон. Това показва, че тези търговци нямат проблеми с общуването с потребителите след покупката. И тъкмо обратното – търговци, които оставят в раздел “контакти” на сайта си само електронен формуляр без никакви други данни за връзка с тях, най-вероятно не желаят потребителите да се свързват с тях след продажбата. В тези случаи потребителите могат да срещнат трудности да направят рекламация на закупената от тях стока пред търговеца и да му върнат продукта за замяна или ремонт, ако той притежава някакви дефекти.

Какво да (не) правите, когато пазарувате в Интернет?
Съществуват няколко простички правила, които трябва да спазвате , за да сте сигурни в пазаруването си от съответния сайт. Едно от тях е никога да не купувате от линкове, които ви се отварят от спам имейли, колкото и изгодно да ви струва това, и каквито и уверения да ви дават тези търговци, че сте избрани да спечелите награди, разполагате с бонуси, отстъпки при шопинга и други.
Ако искате да пазарувате от сайт на известна компания, трябва да проверите уеб адреса, за да се уверите, че сте попаднали на правилното място. Измамниците правят перфектни реплики на най-известните Интернет сайтове за пазаруване.
Друго, за което трябва да внимавате и да сте нащрек, е когато се намесят трети лица по сделката. Вие преговаряте с продавач на компютър или телефон, и изведнъж се появява трето лице, което пише, че е упълномощено от продавача да преговаря с вас и да получи сумата за продажба на стоката. В такива случаи трябва веднага да прекратите комуникацията си с продавача и третата страна по сделката и да не им изпращате никакви пари по сделката.
Искането на прекалено голяма сума като капаро за стоката – около и над 50%, съпроводено с изричното изискване това плащане да стане по банков път на частна, а не на фирмена банкова сметка, също е основен индикатор за наличие на криминален елемент в продажбата. Никоя уважаваща себе си фирма няма да предостави банкова сметка за плащане на името на частно лице. Освен това за нормален размер на капарото, ако не е уговорено друго, се счита, че то не надвишава 10% от стойността на артикула. Нереално ниските цени за продукта, офериран от съответния търговец по Интернет, ако не измама, то могат да означават, че в крайна сметка ще трябва да заплатите още пари под формата на скрити такси.
Сигналната лампа трябва да ви “светне” задължително и когато търговецът ви иска лични данни и данни за банковата ви карта. Предоставянето на такива данни крие рискове за сигурността ви и е по-добре да се откажете от покупката от такъв сайт. В тази връзка търсете знак за сигурност, че сайтът е защитен, като например адреса да започва с https:// или антивирусен софтуер, който да показва, че сайтът е безопасен и защитен, сканиран за вируси. Подобна гаранция ще ви предпази от кражбата на вашите лични данни, източване на кредитните ви карти, спам и други.
Добре е да имате предвид, че съществува забрана за продажбата на някои стоки по Интернет, като например хранителни добавки и лекарства. Дори да ги откриете на изгодни цени в някой сайт, по-добре не ги купувайте, тъй като поради занижения контрол в Интернет пространството това може да доведе до риск за вашето здраве.

Как да извършим плащането по Интернет?
За да избегнем главоболия, когато пазаруваме по Интернет, трябва да правим плащането по най-сигурния за нас начин, за да можем да реагираме адекватно, ако стоката ни не бъде доставена или продажбата пропадне поради някаква друга причина. Един от най-сигурните начини за плащане е с кредитна карта, който дава възможност при провал на сделката плащането да бъде оспорено и парите да ви бъдат възстановени. В този случай трябва да подадете писмено искане към банката издател на вашата кредитна карта, която ще разгледа вашия случай и ще ви върне парите.
Друга сигурно възможност за плащане е ако сте поръчали стока от голям сайт като ebay, където също имате възможност да оспорите плащането и да си върнете парите, стига да спазите срока за подаване на жалба, който обикновено е до 40 дни след поръчката на стоката. Платежни системи като paypal също гарантират възможност за оспорване на плащането.
Не така стоят обаче нещата с банковия превод, който веднъж направен, не може да бъде оспорен впоследствие и парите да бъдат върнати на потребителя, в случай, че сделката пропадне. Затова е препоръчително този начин на плащане да го избягвате, особено за покупката на стоки на голяма стойност като мобилни телефони, компютри, коли и други.

94 total views, 1 views today

Tweet

Pin It