От днес София има съвременна градска читалня

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

От тази вечер София ще бъде с една идея по-близо до уютните европейски столици, които предлагат богат избор занимания на открито. Градска читалня с над 1500 заглавия ще отвори врати в доскоро запуснатия стъклен павилион в градината пред Народния театър, между фонтана и Софийска градска художествена галерия. Тя ще бъде открита днес от 19 ч. с концерт на ансамбъла за съвременна класическа музика „180 градуса“ и в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова, а условието да вземеш читателска карта е едно: да дариш една книга.

„читАлнЯта“ ще работи всеки ден от 10 до 20 ч. и освен традиционни книги на място ще предлага и електронни на четци PocketBook. Оформлението на павилиона, което използва знаците, специфични за кирилицата, е дело на млади архитекти и дизайнери, а в пространството отпред минувачите могат да се заиграят с азбуката под формата на големи шперплатови – за радост на децата. Мястото ще съчетава функциите на туристически инфо пункт, който залага кирилицата като лице на българската култура. Планира се да работи целогодишно, като първият екип от младежи, които ще работят като библиотекари, вече е нает.

Изненадващо напредничавият проект е плод на успешното сътрудничество между Столична община, „Сдружение за градски читални“, „Трансформатори“, студентите по архитектура от EASA и още много хора, а инициатор на превръщането му в читалня е Александър Шпатов – адвокат, писател, дългогодишен застъпник на четенето и известен любител на София. „Като много софиянци и аз отдавна имах идея за това място. Впоследствие се оказа, че много от тях са го виждали точно като читалня.“ Проектът ще се стопанисва изцяло от Столична община, а основаното от Шпатов и негови приятели „Сдружение за градски читални“ отговаря за набирането на книжния фонд, изцяло чрез дарения.

В кампанията охотно са се включили над 600 индивидуални и корпоративни дарители, а само на първото събитие са събрани 800 заглавия. „Ще имаме цял рафт с поезия, огромна секция със съвременна българска литература, цял рафт с National Georgraphic, много разкази, цял рафт с Тери Пратчет – очевидно любимия автор на софиянци. Ще има и много криминални романи. Защото поканата беше хората да дарят любимите си книги, книги, които биха искали да четат. А аз си дадох сметка, че по този начин, дарявайки една книга, всеки става част от мястото, вместо само ползвател. И ти си помогнал за него“, казва Шпатов.

Остава да видим дали библиотеката ще продължи да работи на принципа на споделянето. „Ако човек дари една книга и вземе друга, най-много да сме на нула и той да не получи друга. Да  Дали съм оптимист или не, тръгнали сме да го правим.“ 

Първият официален работен ден на читАлнЯта е утре.