Как се прави договор за наем

1
Добави коментар
Georgieva34
Georgieva34

Онези от вас, които често вземат апартамент в Русе под наем, а и не само в Русе, вероятно знаят, че е добре винаги да се сключва договор за наем с наемодателя. Двете страни се договарят за общите си интереси, подписват се и така животът им е значително по-спокоен.

Срок на договор за наем

Най-често се сключва за период от 1 година. Това позволява на наемателя лесно да се премести в по-удобно жилище, а на наемодателя да актуализира по-редовно цената на имота си.

Възможно е и да се сключи безсрочен договор. Той се прекратява от двете страни по взаимно съгласие или едностранно с предизвестие, освен ако не е упоменато друго.

Протокол за опис на недвижимото имущество

При влизането ви във владение като наемател е добре да се създаде протокол, описващ състоянието, в което приемате имота – вещите в него, всичко ли е изправно и т.н. При напускане този опис се използва, за да се докаже дали всичко е в началното състояние. На база на описа двете страни могат да предявят претенции. Нашият опит показва, че вече има клиенти, които прибягват и до снимане на първоначалното състояние.

Права на наемателя и задължения на хазаина

При договор за наем наемателят има право да ползва помещението в зададения срок, без ограничения, ако спазва условията на наемодателя.
Ако няма уговорка за извършването на ремонти от наемателя, то наемодателят е длъжен да поправя и поддържа всички помещения, разбира се, ако наемателят няма вина за повредите.
Наемателят има право да прекрати договора, ако някоя от клаузите бъде нарушена от наемодателя. Той може да получи и обезщетение, ако трябва да напусне жилището по-рано от упоменатото.

Това са основните неща, като по желание може да се договорят и други клаузи.

Права на хазаина и задължения на наемателя

Наемодателят трябва да получава договорения наем в срок и по начин, който сте приели двустранно. Разбира се, той трябва да издава разписка за всяко получено плащане.
Наемодателят отдава имота си, за да се използва с определено предназначение. Наемателите нямат право да ползват помещенията с друго предназначение, без изричното съгласие на наемодателя.
Хазаите имат правото да не заплатят извършен ремонт, независимо от стойността му, ако няма изрична предварителна договорка за това. Не е проблем и наемодателят да поиска връщането на промененoто в начален вид.
Всички вещи и помещения, които наемателят стопанисва, трябва да се пазят в добър вид.
Наемателите са задължени да плащат всички комунални разходи – ток, вода, отопление и т.н., както и разходите за поддържането на етажната собственост, освен, ако не е договорено друго.
Наемодателят може да изиска изплащането на разходите за поправка на дадено нещо, ако състоянието му е влошено вследствие поведението на наемателите.

Какво друго трябва да знам при договор за наем

Добре е договорът да бъде нотариално заверен, за да се осигури неговата достоверност и да се гарантира изпълнението му. Ако искате да сте 100% сигурни, че този договор може да е гаранция, той трябва да бъде вписан в имотен регистър.

Другото, което трябва да знаете, е, че сте свободни да договаряте всякакви клаузи, както казахме по-горе. Важното е всичко да е в крак със закона и моралните ценности.