Скандалът с Европейската централна банка

5
Добави коментар
borsi
borsi

Причините са, че както не веднъж съм казвал регулациите засягащи вътрешна финансова информация в Европа са на светлинни години по-либерални от тези в САЩ. Още през май се разбра, че директорът от Европейската централна банка Беноа Кьоре се разбъбрил по време на вечеря с избрана група от банкери и мениджъри на хедж фондове в Лондон за предстоящи действия на банката. 

На следващия ден еврото загуби 2 цента от своята стойност спрямо долара, но останалите участници на пазара са разбраха за решенията на ЕЦБ едва по време и след официалното пресконференция на банката. 

Мениджъри на други фондове, банки и частни инвеститори от Андора, до Папуа Нова Гвинея “изреваха“ ядосано, че от банката на Еврозоната си имат “любимци“. Тогава от ръководството на банката поднесоха извинение в стил “Извинявайте мили другарчета (че загубихте милиарди евро, които пък нашите хора спечелиха), повече няма да правим така!“, но скандалът не спря до тук. 

Разбра се, че от Европейската централна банка (European Central Bank) са раздавали на определени журналисти речите предварително, преди обявяването на официалното решение на банката. “За да били готови“, а журналистите пък се заклевали да не публикуват и да не издават информацията преди официалното съобщение.

Информацията най-вероятно е текла във всички посоки за избрани, защото изкушението е голямо. Само на Forex (валутния пазар) на ден се сключват сделки за трилиони, а към него може да добавим пазара на акции, облигации, други деривати. Реши се в началото на октомври да се вземат мерки.

Седалището на European Central Bank във Франкфурт, Германия

В бъдеще речите на членове на борда на директорите трябва да стават публично достъпни едновременно за цялата общественост. Самият Кьоре пък заяви през август, че повече няма да изнася речи на събития, организирани от банки и фондове, но неговата клетва не закле неговите колеги. 

Новите правила в ЕЦБ са по примера на Федералния резерв на САЩ който спазва или поне се мъчи да спазва строги правила за конфиденциалност на информацията с която ще излиза, така, че всички инвеститори да са уведомени по едно и също време, но… не чак толкова строги. Въобще не е ясно и кога точно тези мерки на ЕЦБ, ще влязат в сила! 

Това не е всичко. Още през октомври 2014 година The Financial Times писа, че в ЕЦБ има голям теч на информация, а по-рано тази година омбудсманът на Европейския съюз отправи възражение относно политиката на частните срещи. Днес лондонското издание излезе с информация, че подобни случаи не са инцидентни.

Висши членове на ЕЦБ се срещали редовно с шефове на банки и хедж фондове между които BNP Paribas, UBS, BlackRock, Goldman Sachs, Moore Capital, Bridgewater Associates, Appaloosa Management, Algebris и мозъчни тръстове като базирания в Брюксел Bruegel, в частни разговори дни преди важни решения за лихвените проценти и паричната политика. Това е ставало въпреки обичайната практика, която им забранява да обсъждат подобни въпроси седмица преди предстоящо редовно заседание.

За срещите Financial Times разполага с документи и публикува подробен календар на шест лица от Управителния съвет на ЕЦБ, илюстриращ как те се срещали с босове на хедж фондове и големи търговски банки. Името на директора от ЕЦБ Беноа Коьре отново фигурира, но не е само той.

Въпреки, че подобни срещи не са нарушение на каквито и да било официални правила в Европа, на подобни частни разговори като цяло в света, се гледа зле. Особено когато залозите се измерват в трилиони, а милиони инвеститори от всякакъв калибър чакат изявленията на централните банкери. 

Струва ми се, въпреки слабия все още интерес извън общността на инвеститорите, че скандалът може да достигне и измеренията на този във ФИФА. Хипотетично залагам следната ситуация.

Знаем, че в Европа подобни действия не са наказуеми от закона, но в САЩ са и въпреки, че не са извършени на територията отвъд океана, тяхната финансова тежест важи с пълна сила и там.

И ако представители на големи фондове или банки поискат разследване (за да оправдаят пред своите инвеститори загуби на валутния, на облигации или друг пазар) от страна на американските власти, то ще се получи в един момент лавина от събития, включително може и арести за длъжностни лица и разплитане на много по-голям чорап от този във футболните среди. 

Става дума за много пари и докато някои обичат да печелят, други не обичат да губят, особено ако могат да посочат виновник за загубите си.

И ако в САЩ арестуваха заради една камериерка Доминик Строс-Кан, тогава директор на Международния валутен фонд и един от фаворитите за нов президент на Франция, а скоро швейцарските власти арестуваха на високопоставени служители на ФИФА, какво би пречило това да се случи и с някои от директорите на ЕЦБ?! Дори имам подозрения, че в някои страни от месеци се води разследване в тази посока, но дали ще му се даде ход, само времето ще покаже.