3 лесни стъпки за поддръжка на матрака

1
Добави коментар
cleanhelp
cleanhelp

Отделяме страшно много време при избора ни на матрак. Четем различни статии, форуми за споделяне на мнения и посещаваме безброй магазини, докато намерим своя матрак. Предвид всички усилия, който полагаме, за да получим здрав и пълноценен сън, защо след това не полагаме грижи за матрака върху който спим?

Хубаво е да знаете как да почистите матрака, защото се натрупват толкова много замърсености на тази мека повърхност, а прекарваме толкова много време на матрака. Досещате се за прахта, акарите и другите микроорганизми, които живеят на матрака. Но много от матраците съдържат пот, кръв, урина и други телесни течности, а те предразполагат за поява на мухъла и плесента.

Как да поддържаме матрака у дома?

Преди да започнете с почистването на матрака трябва да махнете спалното бельо, както и ако имате калъфи на матрака. Преди да ги пуснете в пералнята погледнете етикетите, за да видите каква е препоръчителната температура. И, сега е вече време да обърнем специално внимание на матрака.

Стъпка 1:

Прохосмукиране – вземете прахосмукачката като директно използвате тръбата, на която попринцип се поставя четката или различните приставки. Като преди да започнете с прахосмукирането на матрака, обърнете внимание дали е добре почистено гърлото на тръбата. Започнете прахосмукирането отгоре надолу. Ако матрака е двоен, т.е. спалня, отбележете с линийката на половината, която сте минали и след това продължете с другата половина. След като добре сте прахосмукирали матрака, ако е двулицев можете да се заемете с другата страна.

Стъпка 2:

„Домашна баня“ – както добре знаем вечер, докато спим, тялото ни отделя много вода във вид на пот. Поради тази причина се случва така, че матрака започва да има финн неприятен аромат. За да се отървете от неприятната миризма поръсете обилно матрака със сода бикарбонат или по-позната като сода за хляб. В този случай можете да приложите „сухо пране“ на матрака, тъй като содата е много добър абсорбатор на неприятните миризми. След като сте наръсили целия матрак с четка с мек косъм разтъркайте целия матрак. Оставете матрака поръсен със сода 20-30 минути. Ако сте любител на ароматите, можете да добавите към содата и няколко капки етерично масло или кори от цинтросови плодове.

Стъпка 3:

Прахосмукиране отново – Чрез третирането на матрака със сода не само, че ще елеминирате неприятните миризми, но и ще издърпате и част от влага, която се събрала във вътршността на матрака. Прахосмукирайте отново отгоре надолу като обръщате по-голямо внимание на шевовете, за да не останат частици сода по матрака.

Няколко полезни съвета:

Поне един, два пъти месечно е хубаво да изпълнявате горните три лесни стъпки. Не са трудни за изпълнение, а не отнемат и много време.
Купувайки матрака, независимо дали за спалня или единично легло, почти винаги те са двулицеви. Какво означава това? През 21-ви век матраците вече се правят с две лица като едно е „Пролет/Лято“, а другото „Есен/Зима“ като често производителите поставят етикети на матраците, за да не се чудим коя страна коя беше. Интересното е, че ние рядко се сещаме, че матрака има две лица. Сещаме се за тази негова функция обикновено, когато изцапаме едната страна и искаме да я обърнем, за да не ни дразни и да скрием изцапаната страна. Приятели, за да запазите качеството и живота на своя матрака ги обръщайте два пъти годишно. Много лесно би било за вас, ако си дефинирате, че със смяната на часа е време и да обърнете матрака. Така би било лесно за вас, а и никога няма и да забравите.
Купете предпазващ калъф за своя матрак. Освен, че по-трудно ще се замърсява матрака ви, ще ви е по-лесно и почистването му. Калъфите са изработени с удобни ципове, които предпостават неговото лесно сваляне и изпиране в пералнята, без никакъв проблем.

„Грижете се за матраците ви, за да могат те да се грижат за вашия сън!“

Ако искате да научите как да почиствате сами килима у дома, тук можете да прочете нашите малки съвети.