ITechNET: Кратко ревю: LG G4 Leather

2
Добави коментар
west4sider
west4sider

При съвременните смартфон флагмани, базирани на Android, борбата за надмощие вече не се състои само в това да вкараш възможно най-мощния хардуер, а това да изпъкваш пред другите.

Подходът на LG в това отношение се забелязва още от пускането на LG G2, чиито бутони са разположени отзад точно на мястото на показалеца. Две поколения по-късно идва LG G4 и това с което се отличава този модел е наличието на истински кожен капак. За разлика от модели на конкуренцията преди време, които имаха пластмасов капак с шарки наподобяващи кожата, тук имаме истинското нещо. Все пак за потребителите, които искат по-семпъл вариант е налична и версия с пластмасов гръб. Моделът е вече на около половин година, но за съжаление чак сега ми попада в ръцете.

Дизайнът както се досещате се определя до голяма степен от наличието на този фактор. Наистина изработката е на висота, кожата е естествена и изпълнена по специална технология, а гърбът на телефона е леко извит, което му придава допълнително стил. В долния десен ъгъл на капака е разположено и G4 мини лого, а централно горе се намират, както при предходните модели, бутоните за управление на звука и вкл/изкл. Над бутоните са разположени камерата, светкавицата и сензорът за автофокус.

Предната част е заета изцяло от екрана като горе централно е говорителят, а до него и сензорът за околна осветеност. Micro USB портът и 3.5 мм жак са в основата на телефона.

LG са преценили, че си заслужава да положат малко повече усилия и оставят възможност за смяна на батерията и добавяне на допълнителна памет чрез сваляне на капака.

Версията с кожен гръб се предлага в черно, червено или кафяво, а отделно можете да си закупите и друг цвят като жълт, розов, бежов, син или оранжев.

Основни характеристики:

Дисплей: 5.5“ IPS LCD (1440 x 2560, 538 ppi) с Corning Gorilla Glass 3 покритие Чипсет: Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808 (четири ядрен 1.44 GHz Cortex-A53 и дву ядрен 1.82 GHz Cortex-A57 процесори + Adreno 418 видео ядро) Памет: 3GB RAM, 32GB вградена памет за съхранение и възможност за разширение чрез microSD памет карта Камера: 16 MP основна с лазерен автофокус и оптична стабилизация на изображението, 8 MP!! предна камера Свързваемост: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, Bluetooth v4.1, GPS, GLONASS, NFC, инфрачервен порт Сензори: Акселерометър, жироскоп, за близост, компас, барометър, цветен спектър Операционна система: Android 5.1 с потвърдено обновление до 6 и LG Optimus UX 4.0 добавен потребителски интерфейс Батерия: сменяема 3000 mAh с възможност за безжично зареждане и Quick Charge 2.0 Размери: 148.9 x 76.1 x 6.3 – 9.8 мм, 155 г

Производителност и общи впечатления

Толкова за дизайна и визията. Идва ред на производителността. Както можете да видите по параметрите малко по-нагоре, моделът предлага всичко, от което се нуждаете що се отнася до хардуерна мощ. Достатъчно мощен чипсет и 3GB RAM се справят с всичко изключително добре без накъсвания и проблеми от този сорт.

Наличието на слот за памет карта дава допълнително опция за разширение на паметта с до 128GB, но и вградената 32GB е достатъчна за ежедневието.

След хардуерните параметри от голямо значение е и дисплейът. LG по традиция използват IPS LCD панели в G серията и разбира се те имат своите преимущества, но и недостатъци спрямо конкурентната AMOLED технология. Екранът е доста голям, еволюция от 5.2” с Full HD при G2 към 5.5“ с 1440p при G4. По-голямата наситеност на пиксели прави изображенията и видеосъдържанието с висока резолюция да изглеждат доста добре. IPS технологията предлага възможно най-широките ъгли на видимост – 178/178, което е от полза. Контрастът също е на добро ниво. Слабостта обаче на тези панели е видимостта при директна слънчева светлина, а специално тук и цветовото представяне. Не мога да кажа, че не е на ниво, но AMOLED дисплеите се справят значително по-добре в този аспект.

Поради големината на дисплейя ще се наложи да се подготвите за работа с две ръце, тъй като дисплейът е доста голям.

Високоговорителят на телефона предлага силен звук, а разговорите също са безпроблемни и с високо качество.

Батерията е с висок капацитет от 3000 mAh и предоставя до два дена живот с един заряд, но силно зависи от това как използвате телефона. При по-интензивна употреба ще го зареждате всеки ден, дори и по-често. Тук обаче идва на помощ и технологията за бързо зареждане Quick Charge 2.0. Благодарение на нея можете да заредите 60% за 30 минути.

Това което липсва е наличието на сензор за пръстови отпечатъци, нещо което е налично при останалите флагмани на пазара. Не мога да кажа, че е функционалност, която аз бих използвал често, но пък е лесен начин за постигане на добро ниво на сигурност и лесно отключване.

Камерата е един от аспектите в които G4 блести. Можете да я стартирате от заключен телефон с натискане два пъти на бутона за намаляване на звука.

Благодарение на лазерния автофокус, заснемането на изображения става наистина бързо. Освен това качеството е много добро като за смартфон и според редица тестове на колеги, G4 определено е сред най-добрите смартфони за снимки. Можете сами да видите за какво става дума в галерията със снимки направени с LG G4. А ето и няколко клипа.

За по-напредналите фото маниаци са добавени и редица възможности за настройка при заснемане, които могат да дадат значително по-добри изображения ако знаете какво правите.

Предната камера е с впечатляващите 8MP и както се досещате е предназначена предимно за селфита, а затова имате и функцията за заснемане с жест на ръката.

Откъм софтуер получавате Android 5.1, но има потвърдено от LG обновление до следващата версия 6 до края на годината. Няма да говоря за самата операционна система, тъй като тя си е до болка позната, но почти всеки производител в днешно време качва собствен потребителски интерфейс в този случай  LG Optimus UX 4.0. Понеже имам дългогодишен опит с LG това за мен не е особено неприятно, а и добавките не са тежки и натрапващи се.

Софтуерно получавате няколко интересни възможности като вградено универсално дистанционно, смарт настройки, LG Health и др., но тези са най-полезни в ежедневието. LG Health може да следи какво разстояние в крачки изминавате през дена и на базата на въведени тегло и ръст да определи дневния здравословен минимум. След това можете да следите колко сте се движили през предходните дни. Смарт настройките дават възможност да активирате различни опции в зависимост от определени обстоятелства. На пример когато се приберете звуковият профил да бъде променен или да бъдат активирани или деактивирани Bluetooth и Wi-Fi. Освен това можете да зададете кое приложение да се отвори при свързване на слушалки.

Бърз достъп до тези възможности, а и други, имате на специалния G екран, който ако желаете можете да премахнете.

Друга интересна екстра е Dual Window – използването на две приложения едновременно на екрана. Това можете да активирате първо в настройките, а след това в мултитаск режима избирате от вече отворените приложения кои да използвате едновременно.

И така …

За малкото време, което успях да отделя на модела мога да кажа че ми допадна, макар и с някои резерви.

По отношение на дизайна G4 прави страхотно впечатление, а е и доста приятен както за окото, така и просто като усещане в ръката. Високата производителност е нещо, което за смартфоните от висок клас е даденост и моделът не прави изключение. Единствено при дисплейа има какво да се желае и то не заради яркостта или резолюцията, а поради представянето на цветовете. Липсата на сензор за пръстови отпечатъци може също да е минус за някои потребители.

Моделът можете да намерите както в свободна продажба (около 1000 лв., макар и в някои онлайн магазини да видях цени от по 7/800 лв.), така и чрез операторите.