Alistair Cockburn за Agile | PM Stories

8
Добави коментар
mikeramm
mikeramm

Пътят на Agile през 21-ви век

Публикувано от Майк Рам на 17.09.2009 г. в 09:52 часа

Гъвкавият (Agile) подход при разработване на софтуерни проекти винаги е предизвиквал противоречиви чувства в мен. Може би защото повечето хора, които го проповядват, всъщност не го разбират, и така той остава неразбираем и за другите.

Alistair Cockburn е един от хората, които са измислили идеологията и принципите на Agile, един от хората, подписали The Agile Manifesto – основополагащия документ на гъвкавото движение, а както се оказа – един изключително интелигентен и отворено-мислещ човек.

Предлагам ви един видео запис от негова презентация на конференцията Agile 2009, където той споделя виждането си за пътя на Agile – откъде е тръгнал подхода, какви са новите предизвикателства пред него и какви са посоките, в които трябва да се развива, за да бъде успешен.

Презентацията е много земна, разказана на разбираем език, с много примери от живота и други производства и с много свеж хумор, така че със сигурност ще ви провокира да помислите над това как работите в момента и как бихте могли да подобрите своите производствени процеси.

Онова, което аз започвам да проумявам като голяма заблуда, е опитите да се противопоставят т. нар. “класически методологии” и “водопадния подход” на “гъвкавите методологии” точно като практики и методологии на организацията. Истината за мен е, че разликата е в мисленето, в отношението между хората и в много по-активната комуникация.

Някои хора твърдят, че наличието на проектен мениджър убива проекта, защото той пречи на креативността на екипа. Това са пълни глупости! Креативността на екипа не може да бъде спряна, ако съществува въобще. И един добър проектен мениджър може да помогне много за нейното развитие и резултатност.

Истината е, че успехът на един екип и на проектите, с които той се занимава, зависят от самите хора и от тяхната нагласа. Организационната структура не е толкова важна. Тя зависи от множество характеристики на самия проект. По-важно е какви са хората в екипа и каква е тяхната мотивация.

Ако екипът е мотивиран да произведе супер продукт и търси начини да подобри начина си на работа, той ще го постигне независимо от конкретната организационна структура. Ако екипът не е мотивиран, той ще намери оправдание не само в “тъпия ПМ”, но и в “скапаната ни държава”, във фазата на луната, в земното притегляне и в какво ли още не.

Проектният мениджър, пък, ако е точният човек, може да запали мотивацията на екипа и да създаде по-добри условия, в които тяхната креативност да се развива. Ако ли не – ще отнесе всички обвинения.

Agile е начин на мислене и на общуване, а не толкова нова организационна структура. Това разбирам аз от презентацията на Cockburn и мисля, че това разбиране би помогнало на много екипи и мениджъри да бъдат по-ефективни, особено в днешните кризисни времена.

Презентацията трае близо един час, след което са записани и въпроси от публиката, но определено си струва гледането. Този час няма да бъде загубен за вас – сигурен съм, че ще ви даде полезни идеи как да подобрите своя начин на работа.

Гледайте я!

Гласувайте за тази статия в Svejo.net:

Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.

Коментари