Роскосмос вече е държавна корпорация

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Изстрелване на пилотирана руска ракета. Credit : Roscosmos

4 януари 2016 г. 00:36 ч.

Светослав Александров. На 31 декември 2015 година президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за разформироване на федералната космическа агенция Роскосмос. Вместо нея на 1-ви януари бе учредена държавна корпорация Роскосмос. Това е вероятно най-радикалният опит за реформа на космическия отрасъл на Русия, който в последно време е съпътстван от корупция, отлагания на проектите и тежки аварии.

Историята на Роскосмос е описана в подробни детайли на уебсайта Russian Space Web (източник). Тук разказвам най-накратко: по времето на СССР ракетно-космическият отрасъл се ръководи от специално Министерство на машиностроенето. Това продължава чак до 1991 година, когато СССР е разформирован. Президентът Борис Елцин подписва указ за сформирането на Руска космическа агенция (РКА) през 1992. Неин пръв ръководител е Юрий Коптев.

Рухването на СССР довежда до колапс на космическия бюджет. Много проекти са прекратени, а руски специалисти емигрират. Коптев изиграва решаваща роля – той успява да постигне споразумение за сливането на два знакови проекта – руския за създаване на орбитална станция „Мир 2“ и американския за създаване на орбитална станция „Фрийдъм“. Така се ражда „Международната космическа станция“. С това действие Коптев може би успява да спаси изцяло руската пилотирана космонавтика.

През 1999 година Елцин слива РКА с руската авиация и така се учредява Росавиакосмос. През 2004 година Путин отново ги разделя. Тогава за пръв път икономиката на Русия позволява увеличаване на бюджета за космонавтика. Но въпреки че първоначално изглежда, че нещата ще потръгнат отново гладко, това не се случва. Космическите проекти се отлагат, ракетите се провалят непрекъснато. През 2011 година Русия изживя съкрушителна загуба на автоматичната междупланетна станция „Фобос-Грунт“, която трябваше да полети до Фобос, спътника на Марс, да вземе проби от него и да ги достави обратно на Земята. Тежките аварии доведоха до редица кадрови смени на ръководни постове в различните звена, включително и на ръководителите на Роскосмос. Но до този момент не се наблюдава никаква промяна в положителна посока.

През 2014 година Кремъл реши да предприеме опит за реформа – раздели космическия отрасъл на две части – Обединена ракетна и космическа корпорация (ОРКК) и Роскосмос. Целта бе Роскосмос да извършва само и единствено планиранията, докато ОРКК да се занимава с индустриалните дейности. Но това само доведе до увеличаване на бюрокрацията и качеството не се подобри.

Сега, с началото на 2016 година, Роскосмос се превръща в държавна корпорация. Освен че ще може да ръководи космически проекти, тя ще се занимава с бизнес и икономически дейности.

Защо това се прави? Освен опитите за реформа и подобряване на качеството, най-вероятно има и друг скрит мотив – Русия иска да спаси бизнеса си в сферата на ракетни изстрелвания. След разпадането на СССР, това бе една от малкото области, които бяха почти напълно спасени от колапс. Русия просто отвори полетите за всички и много комерсиални компании започнаха да закупуват руски ракети за изстрелванията си, защото руските ракети са много евтини. Вероятно това няма да продължи дълго – в САЩ вече има много частни компании, които предлагат ракетни изстрелвания на цени, конкурентни на руските. Руският вицепрезидент Дмитрий Рогозин даже каза тези дни, че Елон Мъск (основателят на СпейсЕкс) ги е „настъпил по пръстите на краката“ (източник).

Безспорно времето е назряло – Русия или ще си реформира космическия отрасъл, или той ще западне напълно. Дали учредяването на държавна корпорация е добра идея, все още предстои да се види. Но руски анализатори не са убедени, че реформата изобщо ще успее.

„Когато Русия има проблем (и Роскосмос има доста проблеми), тя винаги избира бюрократичен метод и вместо една бюрократична структура, тя създава друга и това поражда разклащане в ръководството. Но това разклащане означава само, че един бюрократичен клан побеждава друг бюрократичен клан. Не означава, че нещата в Роскосмос ще се подобрят“, съобщава Александр Голц от руския ежедневник Ежедневний журнал (източник).

Да, американците също търпят аварии, но независимо от тях има и иновации – през месец ноември Блу Ориджин осъществи възвращаем полет на суборбитална ракета, а през декември СпейсЕкс върна първа степен на орбитална ракета обратно на Земята след полет.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/