Проектът New Capital City

8
Добави коментар
borsi
borsi

Египет ще гради нова столица за седем години

След амбициозния проект за нов Суецки канал изпълнен предсрочно, новата власт в Египет в лицето на моя любимец фелдмаршал Абдел Фатах Сиси, настоящ президент (вече законен) на държавата, планира един от най-мащабните и амбициозни проекти от времето на фараоните насам. В момента повече от 95% от общото население на огромния иначе Египет живеят по-малко от 5% от общата площ на земите в страната, главно по делтата на Нил, което и е обяснимо. Повече от половината жители на Кайро живеят в незаконни жилища, а въпреки, че само 15 % от тях притежават автомобили трафика е кошмарен. Страната има и огромна младежка популация и голяма безработица. Чрез изграждането на нова столица, правителството има за цел да се заобиколи тези въпроси изцяло.

Идеята не е нова, а е още от 1979 г. на Ануар Ел Садат, третият президент на Египет, но се възроди при маршал Сиси, който има амбицията да не позволи на ислямистите да превземат отвътре Египет и по тази причина търси занимания и приходи за населението. Новата столица ще е разположена на половината от разстоянието между Нил и Червено море, на около 45 км. югоизточно от Кайр, като е много вероятно новата столица да се свърже с Кайро посредством инфраструктура и нови квартали в по-далечен период от време. Градът и ще е връзка между сегашната столица и Суец. В момента египетската армия изгражда път до мястото на новата столица.

През март 2015 г. на икономическа среща в Шарм ел-Шейх бе представен пред инвеститори проект на новата столица. Първата част от мащабния проект ще струва по предварителни оценки около $ 45 млрд., ще заема около 105 км2 площ и строителството му се планира за 7 години. Идеята е построяването на 15 000 жилища, министерства, университетски комплекс, училища, търговски центрове, детски градини, медицински центрове и летище по-голямо от Хийтроу в Лондон. В града ще има и поне един небостъргач висок над 300 метра и с формата на египетски обелиск и изграждане на парк 2 пъти по-голям от Сентръл парк в Манхатън. Целта е да се привлекат египтяните далеч от хаотичното разрастването на Кайро, задръстванията и замърсяванията и да се осигурят работни места и нови инвестиции в Египет, който е силно зависим от туризма. В по-късен етап се планират още проекти и създаването на около 2000 образователни институции, технологични паркове, 663 болници и клиники, 40000 хотелски стаи, огромен детски парк 4 пъти по-голям от Дисниленд, 700 детски градини, 21 квартала, 1200 джамии, 90 км2 централи за слънчева енергия. Предвижда се, че прехвърлянето на парламента, президентския дворец, министерствата и посолствата на чуждите държави ще бъде завършено между 2020 г. и 2022 г. и около тези години се предвижда градът да е дом на между 5 и 7 милиона държавни служители, дипломати, предприемачи и други, настанени в модерен, уютен, изцяло климатизиран и преливащ от зеленина метрополис. Предполага се, че новата столица ще продължи да нараства с десетки хиляди граждани през следващите години. Площта на новия град се очертава около 700 км2. Идеята на египетските власти бе и все още е новата столица, от проекта до завършването да бъде изцяло финансирана от частния сектор. Лично аз не бих се учудил и подобно на идеята и създаването на новия Суецки канал, този още по-мащабен план да бъде финансиран и от облигации пуснати на борсата, както те със Суец, но засега явно правителството не се е спряло на този вариант, защото не желае да се ангажира пряко. Според скептици предвид бюрокрацията и корупцията в Египет строежът на столицата едва ли ще се случи или поне ще се затлачи в години, но скоростта с която се изгради Суецкия канал в които бяха заети освен египетската армия още над 400 компании и около 25 000 работници по-голямата част от които египтяни, ми говори, че проекта не е толкова невероятен.