Трудният път на порастването

24
Добави коментар
ivan99gl
ivan99gl

Трудният път на порастването

Какво се случва с детето ви между 10-тата и 18-тата му година и как да му помогнете, без да го отчуждите от себе си

Периодът на съзряването е най-ранимото и противоречиво време в живота на всеки човек. Първи търсения на смисъла на живота и собствената индивидуалност, първи опити за откриване на себе си и утвърждаване в обществото на възрастните – всичко това се извършва в период, когато детството вече почти е свършило, но животът на възрастен все още не е започнал.

За кризата на подрастващите има определени психологически и физиологически причини. Желателно е всеки родител да бъде наясно с тях. Тогава той ще може по-добре да разбира своето порастващо дете.

Психолозите наричат “подрастваща възраст” периода от 10-11 до 18 години, когато ускореното физическо развитие на детето изпреварва неговото психологическо и социално развитие. Започва периодът на половото съзряване, увеличава се възбудимостта на централната нервна система. Ето защо подрастващите стават по-раздразнителни, обидчиви и несдържани.

На тази възраст в кръвта постъпва голямо количество хормони на растежа и полови хормони. Благодарение на техните сложни взаимоотношения, възниква рязко увеличаване на ръста и теглото, наблюдават се промени в пропорциите на тялото, начало на половото съзряване, бързо протичане и смяна на емоциите. Смехът на подрастващите преминава в сълзи, състоянието на абсолютно щастие рязко се заменя с униние и мъка. Дори най-незначителното раздразнение може да прерасне в гняв и да предизвика пристъп на агресия.

Като правило, най-голяма съпротива у подрастващите предизвиква усещането за нещо натрапчиво, което, според мнението на възрастните, се побира в общоприетите рамки на приличие и възпитание (родителско мнение, начин на живот, поведение). Подрастващите протестират, защото не искат да бъдат отражение на някой друг – те искат сами да намерят собствения си път, да се учат от собствените си грешки.

На подрастващите е свойствено критичното мислене: на всеки въпрос те изискват еднозначен отговор и оценка (истина или лъжа, да или не). Тази особеност на тяхното съзнание се нарича максимализъм…