Какво е пейсмейкър и кога се поставя?

1
Добави коментар
Alesis
Alesis

Пейсмейкърът всъщност представлява малък компютърен чип, който се захранва от батерия – всичко това е опаковано в херметически затворена обвивка. Имплантира се в тялото – обикновено в гърдите или в корема. Електрическите импулси протичат по тънки жички, които са поставени вътре в самото сърце. Чрез тях пейсмейкърът „усеща“ сърдечния ритъм и подава електрически импулси, когато се налага.

Кога се налага поставянето на пейсмейкър?

Ако сърцето бие бавно, с непостоянен ритъм и това причинява слабост, отпадналост, замаяност и бърза умора, недостиг на въздух, сърцебиене или загуба на съзнание – тогава човекът може би се нуждае от пейсмейкър. В много случаи той може да помогне на сърцето да бие както трябва.

Как пейсмейкърът „усеща“ кога да пулсира?

Както казахме, той усеща и анализира сърдечния ритъм. Може да бъде програмиран така, че да подава импулси тогава, когато наистина има нужда от тях, а през останалото време да оставя сърцето да работи само. Някои пейсмейкъри са програмирани така, че да са в синхрон с активността на човека – например, когато се качват стълби или сеправят гимнастически упражнения, пейсмейкърът може да забърза или забави работата на сърцето. Настройките могат да се променят дори и след като вече е имплантиран в тялото. Лекарите могат да „разговарят“ с пейсмейкъра посредством програматор – това е компютър с наконечник, който предава определен сигнал през тялото на пациента до пейсмейкъра. Процедурата е безболезнена. Също така, програматорът събира информацията, която пейсмейкърът е съхранил за състоянието на сърцето.

Повечето хора не го усещат въобще, тъй като това е изключително малко устройство.

Обикновено пейсмейкърите се захранват от батерии, които имат изключително дълъг живот – от пет до десет години. Колко ще издържи батерията, зависи от модела, колко често се изпращат импулси за медицинското състояние на пациента. Важно е да се знае, че батерията не спира внезапно да работи. Тя се изтощава постепенно, обикновено за няколко месеца – време, достатъчно, за да се направи смяна. Лекарите и специалистите проверяват батерията при всеки контролен преглед на пациента. Когато енергията на батерията спадне съвсем, тя трябва да се подмени с нова, което се прави с операция.

Съвременните пейсмейкъри могат да стимулират до три камери на сърцето, а батериите са с живот от пет до десет години. Вашият лекар ще ви препоръча пейсмейкър, в зависимост от конкретните ви нужди. Преди имплантацията ще ви бъдат направени тестове, които да определят с точност от какъв пейсмейкър имате нужда.

Прочетете още за Пейсмейкърът в нашия форум ТУК

 

На какви рискове се подлагаме?

Пейсмейкърът не е лекарство за сърдечни болести. Той не третира причината за бавното или нередовно пулсиране на сърцето, но може да го държи в кондиция така, че да работи правилно в продължение на години. Пейсмейкърът може значително да подобри качеството на живот на пациент с аритмия. Малък брой пациенти развиват усложнения от операцията за имплантиране на пейсмейкър – инфекции, реакция към упойката, използвана по време на интервенцията, загуба на кръв, поражения на кръвоносните съдове, сърдечната стена или други органи. Подобни усложнения могат лесно да бъдат отстранени или излекувани. След операцията може да усетите известен дискомфорт или умора, но те бързо отминават.

една статия на : Болница Тракия