21 причини защо четенето ни прави по – добри хорa – Разкош

2
Добави коментар
Danielsky
Danielsky

Често чуваме, че четенето може да прави чудеса за нашите мисловни умения, нашето настроение и нашите чувства. Така ли е наистина?

Ние тук в Разкош се натъкнахме на няколко интересни проучвания, които доказват, че четенето наистина е много полезно занимание. Прочетете по – долу и открийте защо посягането на книга за да четем, е може би дори и най – доброто решение, което можеш да направиш днес.

1.      Четенето успокоява стреса.

Как предпочиташ да прекараш времето си ако си под стрес? Чрез слушане на музика или може би да излезеш на разходка? Учени от университета на Succses ни уверяват, че вместо това трябва да опиташ с четене.Техните проучвания показаха че четенето е било най – ефективния начин, за преодоляване на стреса в сравнение с музика, ходене, пиене на кафе и т.н. Докато са чели участниците в изследванията, е показало че отнема само 6 минути, за да намали нивата на стрес. 

 

2. Четенето помага да се отървем от безсънието.

 Доказано е че четенето е едно от най – ефективните начини да те успокои и да те подготви за една хубава нощна почивка. Ярките светлини идващи от екраните на телефона или телевизора ти изпращат сигнали към мозъка каращи го да се събудят, докато когато четеш любимата си книга на слаба светлина има обратния ефект – мозъка осъзнава че е време за почивка. 

3. Четенето ни прави по – съпричастни хора.

Когато четеш книга, особено фантастика, чувстваш ли се емоционално транспортиран в историята и някак чувстваш ли емоционално връзката с главния герой? Изследвания показват че хората които четат художествена литература и чувстват емоционална връзка с историята имат по – силно чувство на съпричастност към реалния живот.

4. Четенето засилва функцията на нашите мозъци.

Научни проучвания  проведени в университета в Емори доказаха, че ние всъщност ставаме по – умни след като сме прочели книги. Поне 2 дни след като сме свършили да четем книга нашите мозъци показват измеримо позитивни промени. Учените казват, че стимулирането на функцията на мозъка се получават от повишената връзка в мозъка с неврологичните промени, които се задържат по подобен начин на мускулната памет.

5. Наръчници за себе-помощ могат да ни помогнат да преодолеем депресията.

 Според скорошно проучване, четенето е едно от най – ефективните начини  за преборване на депресията. Пациенти които са им били давани книги – наръчници за себе-помощ за настроение или как да преодолее депресия, след година за показали понижени нива на депресия от колкото тези, които са били третирани по традиционни методи против депресия.

6. Четенето те прави по – привлекателен.

Интелигентен, добре  образован човек е много по – атрактивен за другите хора. Очевидно, е че човек  който може да поддържа разговор и плавно да минава от една към друга тема печели вниманието и адмирациите на цялата група.

7. Четенето насърчава целите ни в живота и помага да преодолеем трудности.

Изследователи от университета в Охио твърдят, че колкото повече четем,  толкова повече се идентифицираме с главните герои, и съответно ние прехвърляме и пресъздаваме техните модели на отношение в нашите животи.  Това означава че една добра книга може да ни мотивира да започнем да търсим любовта в живота си и достигнем целите само чрез следейки добрите примери предложени от една книга.

8. Хората, които обичат да четат са по – социално активни.

Проучване проведени от Националната Фондация за Творчество  смята че хората които обичат да четат са мотивирани да вземат участие към повече активности от различен тип културни и благотворителни събития.

9. Четенето засилва и мисловните умения.

Всеки път когато четеш ти тренираш мозъка си. Когато срещнеш нови думи, разбираш тяхното значение и тогава ги запазваш в кратковременната си памет. Проведени експерименти доказват че четенето забавя влошаването  на силата на мозъка. Хората които стимулират мозъците си чрез четене имат по – добри шансове да поддържат ума си жив, особено в по – късни години.

10. Четенето обогатява речника ти.

Когато четеш, ти непрестанно срещаш думи и изрази които не използваме всеки ден в ежедневието си. Дори ако се ти случи да срещнеш някоя дума която не си използвал или чувал преди, не винаги я проверяваш, нали така? Защото често ние разбираме смисъла на подобни думи само от контекста. Не само четенето обогатява активния ти речник, но и повишава общите ти познания и грамотност.

 11. Четенето подобрява писателските ти умения.

Когато четем, ние подсъзнателно ‘’имитираме’’ начина на автора по който пише или показва нещата. Също както млад музикант е повлиян от един определен жанр, по същия начин ти усвояваш стила на писателя чиято книга държиш в ръцете си.

 12. Книжовните мишки имат добро физическо здраве.

Учени от Университета Аубум  ни уверяват че хората които обичат да четат книги тренират повече и много по-пламенно от тези които предпочитат различно за прекарване време. Любителите на книги прекарват повече време във фитнеса и в резултат на това за по – здравословни.

 13. Четенето ти помага да станеш по – социално отворен и приятелски настроен.

Научно списание публикува интересна част от изследване което изказва мнение, че литературата  и фантастиката, най – вече, отварят съзнанието за нови идеи и разширява хоризонтите ни. Цялостно погледнато, след четене хората не чувстват нуждата за когнитивно/познавателно затваряне.

14. Четенето може да ти помогне с научаването на чужди езици.

Привичния четец обхваща и разбира новия материал много по – бързо и с огромна лекота. Този феномен може да бъде наблюдаван когато се изучава нов чужд език.

15. Четенето има позитивни ефекти върху слуховите ти способности.

Вярваш ли или не, четенето повишава уменията ти на слушане, като ги прави по – лесно за теб да разбираш нови думи и граматика. А най – добри резултати ще има ако и четеш на глас.

16. Четенето развива креативноста ти.

 След като учителите от университета в Обафеми Ауолово, предложили да включат комикси в началните класове ученици, забелязали, че цветните картинки, които са в съчетание с простичките текстчета имали позитивен ефект върху артистичните умения и креативноста на децата. Книгите имат същия ефект върху възрастните четящи.

17. Четенето може предотврати ранното развитие на болестта Алцхваймер.

 Според изследване проведено от Националната академия на науките, хората които обичат да четат или да решават кръстословици, са по – малко вероятни да развият  болестта на Алцхваймер. Мозъка е орган като всеки друг в човешкото тяло и са му  нужни тренировки както и на другите. Затова най – добрия вариант би бил…познахте – четенето!

18. Четенето позволява на децата ти да установят специална връзка и да по- добри взаимоотношение с вас.

Психолози ни уверяват че когато четен на децата си ни помага да се свържем с тях като градим основата на специални връзки. Разбира се, че можеш да прекараш времето си заедно по различен начин, но запомни че гледането на телевизия или което и да е друга активност, но няма да действат по същия начин.  

 19. Четенето помага на децата да станат по – добри в ученето в училище.

Учените подкрепят идеята че децата които четат много в предучилищна възраст и които обичат да четат по принцип се учат по – добре в училище. Интересен факт: те преуспяват не само в граматиката и четенето, но и също в математиката и други точни науки.

20. Четенето те прави по – добър в разговорите.

Колкото повече истории четеш, толкова по – добър разказвач на истории ставаш. Четците по навик знаят как да филтрират ненужната многословна информация и как да заинтригуват историите си оцветявайки ги в най – красивите багри на словото. Добрия разказвач може да обладае цяла група хора да слушат и винаги са в центъра на прожекторите.

21. Четенето ни насърчава да правим света около нас по-добро място.

Активния четец се включва в доброволческа работа три пъти повече от не четящите хора. Ето затова четенето ни правят по – добро хора които винаги ще са готови да подадат ръка на тези в нужда.

Ако ти е харесало, Сподели !