Македонска нация никога не е съществувала

2
286
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Македонската нация никога не е съществувала – каза гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за вестник „Етнос“, цитирано от портала „Нюз 24/7“.

Интервюто на Ципрас ще бъде публикувано в неделя. В него той подборно се спира на спора за името с Република Македония, възможните решения, посочва какво име би приело гръцкото правителство и подчертава значението на въпроса за иредентизма.

Във връзка с диаметрално противоположната позицията на неговия коалиционен партньор партията „Независими гърци“ по въпроса с името, Ципрас заяви следното: „Панос Каменос няма да стане Андонис Самарас“, с което подчертава, че лидерът на „Независими гърци“ няма да създаде проблем за правителството.  Андонис Самарас беше външен министър в правителството на Константинос Мицотакис (1990-1993 г.).

Именно тогава избухна спора за името между Атина и Скопие. Самарас зае крайна позиция и не беше съгласен с Мицотакис. Той напусна управляващата тогава „Нова демокрация“ и създаде своя дясна партия „Политическа пролет“. Това беше една от причините за падането от власт на любимия премиер на гърците Мицотакис през октомври 1993 г. и връщането във властта на Андреас Папандреу и ПАСОК. Впоследствие Самарас се завърна в редиците на „Нова демокрация“, която оглави и стана премиер. Неотдавна той напусна лидерския пост.

Според македонските медии по време на Световния икономически форум в Давос на 24 януари ще се проведе среща между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, която ще бъде посветена почти изцяло съмо на темата за името.

В петък Ципрас каза, че последният кръг от преговори между Атина и Скопие представляват „историческа възможност“ да бъде разрешен десетилетният спор за името между двете страни.

Ципрас в телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в петък е казал, че решението за името ще се съобрази с решенията на НАТО от 2008, когато бе договорено Гърция да се съгласи да приеме смесено име, което включва „Македония“ и че Скопие няма да може да стане член на НАТО, преди решение на спора за името. 

Междувременно македонският външен министър Никола Димитров изрази несъгласие с позицията на главния македонски преговарящ Васко Наумовски, който в сряда нарече предложенията на специалния посредник на ООН Матю Нимиц „неприемливи“ и „лишени от достойнство“.

В изявление за телевизията в Скопие Димитров каза, че коментарите на Наумовски „са били за вътрешна консумация“ и изрази загриженост, че те биха могли да създадат проблеми на преговорите с Гърция.

“Македония не може да си позволи да пропилее още една възможност да разреши проблема с името“ – каза Димитров. Той обаче подчерта, че защитава съществуването на македонски етнос.

Миналата седмица Светият Синод на Гърция единодушно обяви, че се обявява против всякакво решение за името, което включва „Македония“. 

В неделя се очакват протести в Солун и северна Гърция също против правото на македонците да използват името „Македония“  

Междувременно анкета показа, че 63% от гърците искат да се намери взаимноприемливо решение за името на Македония.

На въпрос дали Гърция печели или губи заради спора за името, 70% са отговорили, че е изгубила.

Директорът на агенция Алко, провела анкетата, Костас Панагопулос коментира, че в анкетата не са били включени конкретни варианти за името на Македония, и отбеляза, че резултатите от проучването вероятно биха претърпели промени, ако се спомене конкретно предложение за името.