Cambridge Analytica обяви фалит и се закрива

1
195
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Компанията за политически консултации „Cambridge Analytica“, обвинявана, че е използвала данни от Facebook, за да повлияе на президентските избори в САЩ и референдума за членството на Великобритания в ЕС, съобщи, че прекратява цялата си дейност и влиза в процедура по обявяване в несъстоятелност, предадоха агенциите.

Решението влиза в сила незабавно. Процедурата по обявяване в несъстоятелност ще протече в Обединеното кралство.

„Cambridge Analytica“ се превърна в обект на редица необосновани обвинения и, въпреки усилията на компанията да защити името си, тя бе оклеветена за дейност, която не само е изрядна от законова гледна точка, но е и широко приета като стандартен елемент от рекламирането в интернет, както в областта на политиката, така и в областта на търговията“, се казва в съобщението на британската консултантска фирма.

Според вестник Wall Street Journal, откакто спечели изборите в полза на Тръмп компанията Cambridge Analytica не е имала никакви нови сериозни клиенти и е почти без приходи: нито една федерална агенция, нито един политически кандидат не се е осмелил да използва отново услугите на политическата пи-ар агенция.

Вчера служителите на Cambridge Analytica научили от шефовете на компанията-майка SCL Group, че остават без работа и до края на деня трябва да предадат ключовете си – както в офисите във Великобритания, така и в САЩ.

Новината бе съобщена по-късно на официална пресконференция от сегашния президент на SCL Group Джулиан Уитланд. Той обяви, че двете дъщерни компании Cambridge Analytica и SCL Elections пускат кепенците и излизат от бизнеса. 
 

Уитланд съобщи, че шефовете на компанията са обсъждали вариант за ребрадиране на компанията, но в крайна сметка заради множеството негативни отзиви, коментари и накърнения имидж в крайна сметка са решили да закрият този бизнес. 

От днес остават празни офисите в Лондон, Ню Йорк, Арлънгтън, щат Вирджиния и Вашингтон. 

По време на пресконференцията служителите на агенцията се забавляваха да иронизират ситуацията като използваха песни от Spotify, за да изразят отношението си към случващото се: някой бе пуснал линк към хита на Radiohead “High and Dry” (На върха и изсъхна), друг пък “The End” на The Doors и “Help!” на The Beatles.  Имаше и такъв, който постна снимка на оркестъра на Titanic, който свири, докато корабът потъва.

Джулиан Уитланд посочи като основна причина за закриването на Cambridge Analytica продължаващото разследване за кражба на лични данни от Facebook и неправомерното им използване в кампанията на Тръмп. Междувремено бе съобщено, че шефът на агенцията Александър Никс е отказал да се яви и да даде показания пред британската парламентарна комисия.

 

Собственикът на компанията Александър Никс
–––––––––––

Компанията се оказа в епицентъра на глобален скандал за злоупотреба с лична информация. Това стана, след като социалната мрежа Facebook призна, че по неправомерен начин е споделила с „Cambridge Analytica“ лични данни на милиони потребители. Консултантската компания от своя страна била използвала данните през 2016 г. в полза на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, както и на предизборната кампания на президента Тръмп.

Според Facebook е било злоупотребено с информацията на 87 милиона потребители.

Социалната мрежа посочи, че това е станало, след като потребителите били свалили приложение, което впоследствие споделило данните с „Cambridge Analytica“.