Светите братя Кирил и Методий – Солунските братя.

1
207
Добави коментар

Светите братя са от Солун:

– Методий е роден около 815 г. със светското име Михаил и почива през 885 г. в Моравия;
– Кирил е роден през 827 г. със светското име Константин и помива през 869 г. в Рим.

Родени са в семейството на византийския сановник Лъв – помощник-стратег на солунската област, като за майка им Мария се предполага, че е славянка.

Те развиват мисионерска дейност като проповедници на християнството сред различни народи, поради което са канонизирани и почитани като светци както на изток, така и на запад. В славянското православие те са почитани като свети равноапостолни учители. Приеманият ред за споменаването им в научни и популярни научни текстове е първо Кирил, а след това Методий; в църковна и литургична употреба е обратно (вероятно защото Методий има по-възрастен).

На 30 декември 1980 г. с апостолическото послание Egregiae Virtutis, папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

И двамата братя получават най-доброто за времето си образование.

Мисии:
851 г. – Кирил е бил изпратен със специална мисия при арабите сарацини, в Багдадския халифат, за да защити християнството от нападките им.

860 г. – мисия при хазарите с участието и Методий. Там те издирват мощите на свети Климент, мъчен и погребан там, което им създава авторитет в Западния свят.

863 – 867 г. – Мисия на Кирил и Методий във Великоморавия при княз Ростислав, за да славянизират църквата, като съдадат славянско духовенство и славянско богослужение върху основата на една славянска писменост.

869 г. – На 14 февруари в Рим умира Кирил. Погребан е в Базиликата Св. Клемент.

873 г. – Ръкополагане на Методий от папа Йоан VIII за архиепископ на Велика Моравия.

885 г. – На 6 април във Велеград, Велика Моравия, умира Методий, и най-вероятно е погребан в епископската църква.

886 г. – Изгонване на учениците на Кирил и Методий – Горазд, Климент, Сава, Наум и Ангеларий, от Великоморавия.

след 886 г. – Дейност на Климент в Югозападните български земи – строят се църкви, манастири, превежда се книжнина на славянски език.

Кирилицата е създадена на основата на гръцката арбука, като това се свързва с името на Климент Охридски. Преминаването от глаголица на кирилица е бил труден процес на работа. Новата азбука е била много по-лесна за писане от глаголицата и включвала всички особености на българския език при писмено изразяване.