Застраховане-Финанси

1
132
Добави коментар

1.Същност на застраховането

Учебни цели:

-да се представи същността на застраховането

– да се отличи неговата роля и значение за личността и стопанския субект

– да се обособи неговата специфичност

Човекът с неговата стопанска дейност и живот винаги е свързан с рискове – стихийни бедствия и злополуки. Непрекъснатото развитие на научно-техническия прогрес също се чувства много осезаемо в бита на човека и стопанския процес, в резултат на което непрестанно се повдига стандарта на живот в обществото. Същевременно обаче този прогрес непрекъснато и случайно довежда и до отрицателни последици, които се изразяват в загуба, повреда и/или искове от трети лица, предвид имуществени интереси, както и до загуба на човешки живот или трудоспособност в някаква степен. Поради това борбата за предотвратяване и намаляване на щетите, повредите и исковете трябва да бъде неизменна и постоянна задача на застраховането.

Разрушителната сила на природните бедствия и причиняваните от тях неблагоприятни икономически последици, които понякога са случайно дело и/или преднамерено на човека, са обусловили не само борбата на човека срещу тях, но и заделянето на резерви за тяхното по-лесно преодоляване. Животът показва, че противопоставянето от човека на тези бедствия и негативни събития не е в състояние напълно да отстрани техните отрицателни последици. Ето защо заделянето на резерви и организирането на предпазни и ограничителни мероприятия по линия на застраховането са се доказали и остават най-ефективното противопоставяне в това отношение.

Застраховането цели да постави пострадалия от случайни събития колкото се може по-бързо и по-пълно в икономическото му състояние преди настъпването на щетата, вредата и иска – застрахователния случай. Разбира се, не всичко и абсолютно се компенсира с пари – например смъртта, болката, страданието, някои болести и други. Може да се каже, че застрахователната институция се е изграждала изключително дълго време и днес поради обема и обхвата си тя е известна като “Застрахователна индустрия”. Застраховането е значимопостижение на човешката цивилизация за преодоляване в много голяма степен на зависимостта от природните бедствия (стихии) и причиняваните случайни и неблагоприятни събития от човека.

Застраховането е централизирано организирана дейност, реализираща се чрез децентрализирано изпълнение и като икономическата категория е най-важният финансов лост за “преодоляване” на случайните събития и явления – на риска. Този лост има за задача да управлява разпределителните и преразпределителните процеси в застрахователната съвкупност (група, подгрупа), а извън нея − посредством съзастраховането, презастраховането, застрахователните и презастрахователните сдружения (пуловете) и паричните пазари .Разпределителният процес чрез застраховането се осъществява чрез образуване на застрахователния фонд от всички застраховани, а получаването на обезщетение и суми от него е единствено само от пострадалите и то приопределени условия или обстоятелства. Застраховането осъществява и т.нар.преразпределителни процеси между отделни застрахователни съвкупности, в т.ч. чрез продължението му чрез презастраховането.