Първи етап на кредитния процес Анализ на кредитоспособността на потенциалния кредитополучател

1
159
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

Първи етап на кредитния процес Анализ на кредитоспособността на потенциалния кредитополучател

Кредитоспособността представлява обективната способност и субективната готовност на определено физическо или юридическо лице да изпълни поетите задължения по кредита съобразно условията на кредитния договор. Оценката на кредитоспособността е процедура, осъществявана не само при първо установяване на кредитни отношения между клиента и банката, но и като част от дейността по текущо наблюдение на усвояването и обслужването при формирани кредитни експозиции, както и при преструктуриране на кредитното споразумение. Кредитният анализ изследва факторите, които могат да доведат до неизпълнение на задълженията по предоставен кредит. Най-общо предпоставките за кредитоспособност могат да се разделят на персонални и материални.

Новини от страната и чужбина

Неделчо Неделчев: Привличането на сериозен международен партньор може да ни превърне в регионален лидер  Свиленски: БДЖ е във фалит, Борисов да го спасява още днес  Новини от вас: Балон над Долината  Веселин Маринов без Фейсбук, бил обиден от мнения на хора за него

Традиционен подход за измерване на кредитния риск е системата, при която ключовите рискови фактори се класифицират в пет групи (“петте С”: capacity, character, capital, collateral, conditions)15 : — Капацитет (дееспособност): наличие на правен и икономически капацитет за привличане на заемен ресурс, в частност: наличието на надеждни и постоянни източници на доходи (при потребителски кредити), респ. генерирането на стабилен паричен поток (при бизнес кредити) за погасяване на искания кредит съобразно предвидените условия. — Характеристики на заемателя, обуславящи наличието на доверие в него: репутация, субективна готовност да изпълни поетите задължения към кредитора; кредитна история. — Капитал/капиталова структура: по-високият относителен дял на собствения капитал (в общата стойност на финансирането на активите) редуцира проблема морален хазарт, доколкото служи за абсорбиране на евентуалните загуби по кредитирания проект; същевременно, участието със собствен капитал сигнализира очакваната от предприемача рентабилност на проекта, което е свързано с редукция в наблюдаваната преди договарянето на кредита асиметрия в информацията. — Обезпечение: алтернативен, вторичен източник за изплащане на кредита в случай на неплатежоспособност на длъжника; редуцира пряко потенциалните загуби за банката при неизпълнение по кредита. — Икономически условия: състояние на икономическата конюнктура или специфичните за индустрията фактори относно предлагането, производството и дистрибуцията, влияещи върху операциите на кредитополучателя, респ. способността му да обслужва кредита.

Границите на анализа на кредитоспособността зависят от обстоятелствата, индивидуализиращи конкретното искане за кредит — параметрите на искания кредит (вид, размер, срок), финансовите резултати от дейността на кредитоискателя, историята на взаимоотношенията му с банката, наличните обезпечения и др. Получените при анализа на всяка отделна група фактори резултати предопределят до голяма степен необходимостта от задълбочено анализиране на останалите.

Кредитен анализ при корпоративни клиенти Анализът на кредитоспособността на потенциален кредитополучател — бизнес фирма представлява процес на подбор, съпоставяне и оценка на счетоводна и друга информация, с цел да се изследват значими съотношения и тенденции (в т.ч., несвойствени колебания и процеси), да се определят посоките на развитие, да се измери влиянието на факторите, които ги обуславят, и да се приеме оптимално кредитно решение. При фирмените кредити този процес се състои от следните елементи: 1.Събиране на информация относно кредитната история на фирмата. 2.Преглед на качеството на управление, операциите на фирмата и външната среда. 3.Анализ на финансовите отчети и изчислените на основата им финансови съотношения. 4.Анализ на паричния поток. 5.Прогнозиране и анализ на бъдещото финансово състояние на кредитополучателя. 6.Оценка на обезпечението (ако се предвижда такова).