Руски космонавти ще инсталират научен експеримент за изучаване на миграцията на птиците по време на извънбордова дейност на…

1
215
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: руският космонавт Генадий Падалка освобождава спътник в космоса през 2012-та година. Photo credit : NASA

14 август 2018 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Утре, на 15-ти август, в 19:05 ч. руските космонавти Олег Артемиев и Сергей Прокопиев ще излязат в открития космос, съобщава РИА Новости. Очертава се тяхната „космическа разходка“ да продължи около седем часа, а задачите пред двамата космонавти са много. 

Очаква се Артемиев и Прокопиев да изведат няколко наноспътника в орбита, сред които са спътниците „СириусСат 1“ и „СириусСат 2“, разработени от образователния център „Сириус“, спътници „Танюша“, направени в Югозападния държавен университет в град Курск, както и апарати „СамСат“ на Самарския университет. По данни от Роскосмос космонавтите също така ще демонтират устройство с микроорганизми, изведено през август 2017-та година като част от експеримента „Тест“. След обработката на резултатите от експеримента учените ще разберат дали микроорганизмите са оцелели в суровите условия на открития космос – вакуум, радиация, екстремни температури. Космонавтите ще съберат и чуждоземен космически прах, попаднал на външната повърхност на „Международната космическа станция“, с помощта на специално устройство. 

Но основната задача пред космонавтите е да разгърнат хардуера на руско-германския експеримент „Икарус“, който има за цел изучаването на миграцията на диви животни и птици. Напомням на читателите, че апаратурата на „Икарус“ беше изстреляна в космоса на 13-ти февруари с помощта на товарния космически кораб „Прогрес МС-08“. Повече информация относно „Икарус“ можете да прочетете на сайта IcarusInitiative.org. Организаторите на проекта съобщават, че към настоящия момент все още не може да бъде проследявано движението на дребните животни, включително птици, в глобален мащаб. „Международната космическа станция“ ще бъде използвана като първата платформа за тестова демонстрационна мисия на „Икарус“. Ето какъв е принципът на работа, обяснен накратко: малко GPS устройство бива прикрепяно към дадено животно, като то периодично може да записва координатите, постъпили от GPS сателит. Впоследствие устройството изпраща информацията към апаратурата, която ще бъде монтирана утре от външната страна на „Международната космическа станция“. Но връзката е двупосочна – от „Международната космическа станция“ също могат да бъдат изпращани команди към устройството. Накрая резултатите, които са записани на станцията, се препращат към наземната база, откъдето се прехвърлят към научната общност.

Няма спор, че задачите пред космонавтите са отговорни и сложни за изпълняване, както и че ще отнемат време. Напомням също така, че през февруари тази година други двама космонавти, Антон Шкаплеров и Александър Мисуркин, поставиха рекорд за най-дълга космическа разходка за Русия. Те работиха в открития космос общо 8 часа и 13 минути. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/