Често срещани ремонтни дейности в старите и малки жилища, при които се налага къртене

1
179
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

Мащабните ремонтни дейности у нас често са свързани с 2 особености на начина на живот на българите:

Пространствата в жилищата ни често са тесни. Ако живеете в стар панелен блок, дори и да разполагате с апартамент със сравнително голяма квадратура, пак може да усещате, че живеете на тясно. Причината е, че отделните помещения са като малки кутийки, а между тях има лабиринт от тесни коридори.

 

В много случаи вкъщи живеете поне 2, ако не и 3 поколения. Разпределили сте си стаите, обаче на практика всички ползвате и се събирате вечерите в едно/две помещения от жилището. Най-често за като сборен пункт, а и за посрещане на гости, ползвате кухнята.

 

Така на практика основно ползвате много малки помещения, в които:

 

 

И излиза, че прекарвате огромна част от живота си на тясно. Това създава разнообразни нужди от преобразяване на жилището.

 

Проблемът „малка кухня“

На запад  хората се събират в големите трапезарии. У нас е нормално да ползваме кухнята за сбирки. По-рядко поръчваме храна за вкъщи, освен това сме приели за ритуал да седнем спокойно на ракийка с приятели и всичко нужно за вечерта да ни е под ръка.

Затова всъщност много от нас прекарват повечето от вечерите в кухнята. И ако тя е твърде малка, това е проблем. Излиза, че живеем на тясно.

По тази причина сред основните ремонтни предизвикателства у нас е малката кухня. За да я уголемите, ще трябва да прибегнете до къртене на стена и усвояване на балкон или тераса.

Усвояването на балкона е доста удачно решение, когато кухнята е малка. Защото иначе се получава, че нито в кухнята побирате каквото искате, нито балконът става за ефективно складиране на вещи или приятни мигове.

Ни кухнята кухня, ни балконът балкон.

И едно добре преценено усвояване на балкон или тераса към кухнята ще отвори и пространство, и път за допълнителна енергия в дома.

Само че къртенето, с цел усвояване на балкона, си е едно малко приключение. Не е за всеки. Иска си професионална мисъл, преценка и умения.

Много е важно да се прецени с колко сантиметра е подходящо да се издърпа стената, спрямо големината на подпрозоречния борд.

Трябва да се кърти професионално, внимателно и след предварителен план. Най-добре да си наемете фирма за къртене, чистене и извозване. Тя ще предложи експертиза в къртенето и ще работи с професионални къртачи.

Ако всичко планирате добре, ще може да ползвате усвоения балкон за каквото решите – за поставяне на готварска печка, пералня, сушилня, допълнителни домакински уреди. И поне малко ще доближите малката кухня до трапезария за сбирки с приятели.

 

Проблемът „малко стаи“

Ако жилището продукт на старо строителство, може да възникне проблемът с недостатъчното помещения. Често в българските жилища живеят няколко поколения и в един момент малкото пространство започва да създава все по-дълбоки проблеми. Може даже да причини конфликти.

Освен това понякога просто се оказва непрактично да живееш в няколко малки стаички, обединено от лабиринт от коридори.

Това създаде практика за обединяване на помещения и даже на съседни жилища, чрез къртене на стени. Понякога, ако някой разполага с 2 апартамента, се оказва далновидно да размени единия с този на съседа. Съседът отива на друго място, стената се разбива, на изкъртеното място се поставя врата и жилището се разширява.

Всеки би трябвало да прекроява жилището си, както смята за добре. Домът трябва да е максимално уютно място, за да живеем добре.

Но това е свързано с много усложнения и специализирана работа, извършена от хора с подходяща експертиза.

Доверете се на лицензирани фирми за къртене, чистене и извозване на отпадъци, вместо на случайни „майстори“.

Защото и без това ви чака приключение, покрай мащабния ремонт. Не ви трябват допълнителни главоболия и непредвидени разходи.

Свързани