Работодатели искат премахване на платения отпуск при майчинство

1
216
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) предлага промени в Кодекса на труда, които да премахват натрупването на платен годишен отпуск за период, в който работникът или служителя ползва друг отпуск, по причини, които не са непредвидими и независещи от волята на служителя, като отпускът при настъпване на временна неработоспособност и отпускът при бременност и раждане.

Предложението е изпратено до вицепремиера Валери Симеонов и до социалния министър Бисер Петков. Съдържанието му е публикувано и на официалната страница на организацията. Авторите се позовават на Решение на Съда на ЕС по дело C-12/17 Tribunalul Botoşani и Ministerul Justiţiei/Maria Dicu, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Съгласно чл. 9, ал. 2 на Кодекса за социално осигуряване, за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност, за отпуск за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст.

”Резонно, за времето на ползване на тези отпуски, работникът и служителят получава обезщетение от държавното обществено осигуряване, а не трудово възнаграждение, тъй като не полага труд. Няма никаква причина, този период да се взема в предвид, при изчисляване на размера на полагаемия се платен годишен отпуск, който има съвсем друго предназначение, а именно – възстановяване на работника и служителя от положения при работодател труд”, смятат работодателите.