Скалните гробници на Ликия – следи от една древна цивилизация

2
126
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

В почти отвесните скали на хълмове в Турция са издълбани множество уникални гробници. Това е наследство от един не толкова добре познат народ, населявал Средиземноморското крайбрежие на днешна Турция – цивилизацията Ликия.

Снимка: wikimedia.org

Древната цивилизация Ликия е една от най-загадъчните, поради малкото исторически писмени сведения, останали за нея. Но това, което е намерено ни разкрива една култура със свои собствени разбирания за живота и отличаваща се от останалите цивилизации по онова време. Днес има малко повече от 20 археологически обекта, показващи необикновените погребални ритуали, включващи над 1000 изсечени в скалите гробници с изумителна архитектура.

Снимка: tourismattraction.com

Територията на империята на ликийците обхващала земите от Измир до Анталия по крайбрежието и провинция Бурдур в днешна Турция. Ликия е спомената в записки от Древен Египет. До 6-ти век преди Новата ера ликийците били част от Ахеменидската империя (предхождаща Персийската империя). Една от най-ярките следи останали от тази древна цивилизация е погребалната им култура и ритуали, до които можем да се докоснем, гледайки невероятните гробници изкопани в скалите.

Снимка: www.njcharters.com

Има няколко вида ликийски гробници, като най-разпространените са тези издълбани в отвесни скали. За най-старите се твърди, че са изградени около 5-ти век преди Новата ера и могат да бъдат видени в древния град Мира (близо до днешния град Демре). Тези гробници били издълбани директно в скалите. Ликийците вярвали, че починалите биват отнасяни в задгробния живот от магически крилати същества и заради това гробниците им били изграждани на високи места – хълмове или скали.

Снимка: www.turkeysforlife.com

Друг интересен факт за тези гробници е, че те били отражение на бита на хората приживе. Фасадата на много от тях е копие на къща, а вътрешността е разделена на отделни помещения. Обикновено в гробниците се поставяли няколко тела, най-вероятно на членове от едно семейство, като по този начин те щели да бъдат заедно и в отвъдното.

Снимка: www.turkeysforlife.com

Друг вид гробница на Ликийската цивилизация е така нареченият ‘Саркофаг’. Въпреки че това е обичаен начин на погребение при древните народи, ликийските саркофази били огромни. Структурата им се състои от три части – основа, погребална камера и заострен връх. Повечето от запазените до днес саркофази са датирани към времето на Римската империя, като се твърди, че са по-малки и със сравнително по-малко орнаменти от по-старите такива гробници.

Снимка: www.edenvillas-kayakoy.com

Интересно е, че починалите били погребвани със своите слуги, като техните тела се поставяли под основната погребална камера. Повечето ликийски саркофази са изградени на открито, но има и такива, които са разположени в гробници.

Снимка: i.pinimg.com

Най-рядко срещаните ликийски гробници са така наречените ‘Стълбове’. Това са най-древните такива, като били използвани предимно за високопоставени лица. За тези гробници се смята, че са изграждани само в западните части на Ликийската империя. ‘Гробниците стълбове’ са изградени от един голям монолит, с една и съща ширина от долу до горе, поставен директно на земята или върху малка каменна основа и още един по-малък върху него. В горната част се намира погребалната камера, в която се поставя тялото и обикновено е украсена с различни релефи. Може би най-прочутата такава е Гробницата Харпи в Ксантос. Интересното е, че релефите върху самата гробница са копие, докато оригиналните са изложени в Британския музей.

Снимка: www.ancient-origins.net

Въпреки че Ликийската цивилизация вече не съществува, тези гробници ни разкриват много за този древен народ. Дават ни информация за погребалните им церемонии, които както при всяка една древна цивилизация са с изключително голямо значение. Разкриват също, че ликийците са били много вещи в обработването на камък и украсяването му с уникални релефи. Учените са на мнение, че погребалните ритуали разказват не само за вярванията на този народ в задгробния живот, но също и за обичаите и битието му, тъй като релефите по гробниците изобразяват множество житейски събития.