Нова планета джудже, наречена Farout, е най-далечният обект, който някога сме виждали

1
129
Добави коментар
setlans
setlans

Вече е официално! Имаме си нова планета джудже в нашата слънчева система и тя е най-далечният обект, който някога сме виждали.

Малката планета се казва 2018 VG18, но носи прякора Farout (в превод „далеч“). Намира се на около 18 милиарда километра. За сравнение, средното разстояние между Земята и Плутон е 5.9 милиарда километра.

Астрономите са открили Farout, благодарение на японския телескоп Subary в Хавай. Подобни обекти в нашата слънчева система се откриват, като се разглеждат поредица от изображения на едно и също място в небето, като се търси точка, която изглежда да се движи, в сравнение със звездите на фона.

„Казах „Далече е!“, когато я открих, и се оказа наистина много далечен обект“, споделя Скот Шепърд, част от екипа откриватели, от Института за наука „Карнеги“, във Вашингтон.

Все още не знаем много за Farout, поради огромното разстояние. Според изображенията, обектът има диаметър от около 500 километра, което е достатъчно, за да бъде планета джудже. Изглежда, че има розов цвят, което може да означава, че има ледена повърхност.

Повече от 1000 години са нужни на планетата джудже, за да обиколи Слънцето.

Нужни са още наблюдения, за да разберем повече за орбитата на тази планета джудже. Тя е изключително интересна. Обикновено, такива далечни обекти имат странни орбити, което кара астрономите да мислят, че може би са избутвани от огромна планета, която се намира в края на нашата слънчева система. Този невидим обект се нарича Планета X.

Ако орбитата на Farout е подобна на останалите отдалечени обекти, това може да ни помогне в търсенето на неуловимата планета.

Всъщност, астрономите откриват Farout, докато претърсват небето за Планета X.

„Благодарение на новите широкоъгълни цифрови камери на някои от най-големите телескопи в света, най-накрая можем да проучим краищата на Слънчевата система, далеч отвъд Плутон“, казва Чад Трухильо, астроном от Университета в Северна Аризона.

Сетланс / newscientist