Биткойн миксер – какво представлява и за какво служи

1
327
Добави коментар
cryptomaniabg
cryptomaniabg

Децентрализацията и анонимността са основните характеристики, които разграничават криптовалутата от фиатните (реалните) пари. 

Въпреки това, трябва да се отбележи известна конвенционалност на тези различия. Информацията за транзакциите с цифрова валута се съхранява и показва в регистъра блокчейн, благодарение на който е възможно да се проследи как всяка валутна единица е преместена на мястото на съхранение. Следователно, програмите и услугите, предназначени за проследяване на операции, които се изпълняват в системата, станаха широко разпространени днес.

Дори и да не нарушите закона, трябва да се уверите, че плащанията са анонимни. Всички ние искаме да се защитим, но е абсолютно невъзможно да постигнем това, ако някой, притежаващ основни познания за работата на блокчейн има възможност да проследи сделките на другите и да открие кой прехвърля пари, къде и как тегли средства. Очевидно е, че обществените услуги могат напълно да контролират нашите операции. Това води до заключението за по-голямата конфиденциалност на изчисленията с фиктивни пари в сравнение с известната анонимност на Биткойн.

Какво представлява Биткойн миксера?

Много потребители бяха измамени от въображаемата анонимност на Bitcoin. Редица участници в системата използват блокчейн за да получават плащания със съмнителна законност или укриване на задължения за плащане на данъци. Но дори и законосъобразните потребители, които извършват законни сделки трябва да се погрижат за тяхната анонимност, тъй като с основни познания за технологията blockchain всеки друг участник в системата може лесно да получи информация за трансферите, баланса, местоположенията за съхранение и методите за изтегляне. Такава прозрачност на операциите прави потребителя привлекателен обект за нападателите и надзорните органи. Но е възможно да се усложни проследяването на транзакциите. За тази цел се използват много техники и специално разработени услуги, т.нар Bitcoin миксери, които позволяват да се “объркат следите”.

Bitcoin миксерът е услуга за анонимизиране, с която проследяването на транзакциите, направени в blockchain, е невъзможно поради тяхното разделяне на малки суми, които многократно се преместват на различни адреси.
Потребителят допринася с криптовалути на такъв миксер, извършвайки една транзакция, докато други монети се изтеглят, прекарвайки множество транзакции между различни токени, така че свързването им с конкретен участник в системата не е възможно.

Принципът на действие на биткойн миксер

Централизираният Bitcoin миксер осигурява анонимност на транзакциите чрез смесване на всички операции, извършвани от потребителя. Системният участник провежда транзакция със своите средства, заплаща съответната комисиона и получава същата сума, но в други монети.

В процеса на смесване на средствата те се разделят на малки суми, след което се изпращат на случаен принцип към портфейлите, създадени от услугата. Тези транзакции се повтарят десетки пъти, и едва след като се извършват изпращане на монети на адреса, посочен от потребителя. Наложително е такава услуга да е технически защитена и надеждна, тъй като когато се смеси по този начин, съществува риск от кражба, която разработчиците могат да извършат. В допълнение, с ниска техническа сигурност, системата може да бъде ударена от хакери. Също така е невъзможно да се изключи рискът самата услуга да води отчетност за приключените сделки.

Що се отнася до плащането на средства чрез Bitcoin миксери, то се произвежда чрез формиране на необходимото количество произволен брой монети в случаен ред.

Каква е необходимостта да се използва миксер?

Често можете да попаднете на гледната точка на биткойн миксерите като инструмент, необходим изключително на престъпниците. Разбира се, за да се покрият незаконни операции подобна услуга е необходима. Въпреки това, за спазващите закона потребители, поради няколко причини може да е важно да се скрият техните операции и активи. 

За начало си струва да се спомене, че Bitcoin е много удобно средство за плащане на покупки и извършване на разплащания между физически лица (т.нар. P2p плащания). Сделките с криптовалута не се показват в банковите регистри и не се виждат от други финансови институции. Следователно, Bitcoin е голям анонимен (предполагаем) начин на плащане. Въпреки това, всички транзакции в Bitcoin мрежата се въвеждат в отворения регистър, а в тази база данни има данни за всички операции, които някога са били извършвани. По този начин, плащайки за стоки или услуги, използващи Bitcoin, не можете да разчитате на абсолютна анонимност. Третата страна има възможност да следи какви действия изпълнявате в системата и да анализира поведението ви. Всички контрагенти, които някога са сключили интелигентни договори с вас, знаят номера на вашия портфейл и могат да проследяват колко пари за сметка и какви движения се случват. При такива условия не може да има сигурност. Престъпниците имат всички шансове да ви ограбят.

Използването на Bitcoin миксер ви позволява ефективно да „объркате следите” и да създадете надеждна бариера за наблюдение на движенията на вашите биткойни от твърде любопитни хора. И няма значение дали вашите криптовалутни операции са законни или не. За вашето спокойствие, по-добре е да ограничите колкото е възможно повече кръг от лица, които знаят адреса на портфейла ви, размера на средствата по него и операциите, извършвани с тях.

Кога трябва да смесите биткойните?

Всеки път, когато трябва да изпращате или получавате монети от нов източник, трябва да ги смесвате. Така ще е по-вероятно да останете анонимен.
Например, когато за първи път купите криптовалута за реални пари, трябва да ги смесите, преди да извършите допълнителни транзакции. Това ще затрудни създаването на връзка между вашите активи и вас. Трябва да смесвате биткойните и в обратни операции, т.е. когато ги продавате за фиатни пари. Купувачът няма да може да проследи източника на средствата, ако те са смесени.

Отказвайки да използваме миксери, вие по този начин позволявате на всеки, който има минималните способности и умения, да разбере къде сте придобили криптовалутните си активи и къде са били прехвърлени биткойните. Такава информация може да се използва за идентифициране и увреждане на вас, по-специално чрез кражба на средствата ви. 

 

Ще бъде ли подобна услуга интересна и полезна на Вас, нашите читатели? Можете да споделите с нас мнението си като ни пишете на нашият имейл: [email protected] или директно на лично съобщение в нашата Фейсбук страница.

 

Харесайте нашата страница във Фейсбук и ни последвайте в Twitter.

Related