Ето как Китай посреща своята Нова година

1
161
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес, в полунощ местно време, Китай ще посрещне Лунната Нова година – 4717-тата година от китайския календар. Тя ще премине под знака на земното куче. Същото летоброене използват и в Корея, Виетнам, Япония и др.

Лунната Нова година е най-продължителният празник в източната култура. Той се нарича още Пролетен фестивал и продължава цели 15 дни. Празникът е посветен на пролетното прераждане на Земята. Според някои предания, пролетният фестивал има за цел да даде почивка от тежката работа, в навечерието на новия аграрен сезон. В традицията на източните народи, доброто начало на годината обещава успехи, просперитет, добра реколта и късмет. 

По време на пролетния фестивал, по-суеверните спазват определени правила, а всички се радват на фестивални забавления и специални традиции. Една от тях е обикалящите дракони и фойерверките, чиято цел е да прогонят злите духове. 

Според суеверията, къщата се чисти задължително преди полунощ, за да се “измете” лошия късмет навън. В първия ден от годината пък не бива да се върши домакинска работа, за да не изпъдим добрия късмет. В първия ден по-стриктните азиатци не изхвърлят боклука по време на честванията, тъй като вярват, че така си изхвърлят късмета.

Същото се отнася и за подстригването и миенето на косата. Те са напълно забранени в първия ден след Лунната нова година. Забранено е и купуването на книги, тъй като китайската дума за книга съвпадала отчасти с тази за “загуба”. 

На трапезата обикновено присъстват т.нар. “късметлийски храни”. Според поверията, рибата и пелмените носят пари и късмет. На масата се слагат и пролетни ролца (увити в тънки листове тесто зеленчуци, месо или сладка плънка), оризов кейк нянгау, който носи просперитет в учението и работата, оризови спагети за дълголетие и цитруси за късмет и успех.

Естествено, празникът включва задължително и семейството. Разширените фамилии се събират за Нова година, независимо от разстоянието, което дели селищата, където живеят. Целият празник преминава с неизменното присъствие на червения цвят и златото.

Третият ден пък бил опасен за взаимоотношенията. Заради това било желателно човек да избягва събирания с приятели и роднини. На седмия ден се организира един общ, всенароден рожден ден.

Популярни подаръци са червените панделки и червените пликове, в които се поставят символични суми за най-малките и най-възрастните. Народните поверия гласят, че червеното носи просперитет и гони таласъмите.

Странно или не, в Китай е разпространена традицията да се „наемат“ половинки, които нежнените момичета да представят на майки и баби, за да избегнат критичните погледи на по-възрастните членове на семейството. Тарифата за „Гадже под наем“ стига 1000 долара. В тази цена са включени целувка по бузата и държане на ръце.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари