Нови снимки и видео от китайската лунна мисия Чанг-e 4

1
184
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази снимка бе заснета от лунохода „Юту 2“ и на нея се вижда спускаемият апарат „Чанг’e 4“. Photo credit : CNSA/CLEP

5 февруари 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Продължаваме да следим с интерес китайската мисия „Чанг’e 4“, която миналия месец извърши първото в историята на космонавтиката кацане върху обратната страна на Луната. През последните дни екипът публикува някои нови снимки, които си струва да бъдат споделени. 

Горното изображение е изключително интересно – на него се вижда една от трите 5-метрови антени на нискочестотния радиоастрономически инструмент. Обратната страна на Луната е едно от най-добрите места в Слънчевата система за провеждане на радиоастрономически наблюдения. Наземните радиотелескопи често пъти се смущават от електромагнитните лъчения, плод на човешката дейност. Ако обаче поставим прибор от страната на Луната, която не се вижда от Земята, естественият ни спътник служи като щит. Възможно е китайците да направят в близко бъдеще някои уникални открития за Вселената. 

А сега още една снимка на спускаемия апарат, заснета съвсем скоро след като луноходът започна да се придвижва: 

Тази снимка също бе заснета от лунохода „Юту 2“ и на нея се вижда спускаемият апарат „Чанг’e 4“. Photo credit : CNSA/CLEP

„Чанг’e 4“ и „Юту 2“ не са единствените компоненти на китайската мисия, които заснемат снимки. Комуникационният спътник „Чьечиао“ също е снабден с камера, както и микроспътникът „Лонгчян 2“. Сега ще ви покажа една снимка, заснета и получена вчера, на 4-ти февруари: 

Снимка на Земята и Луната, заснета от „Лонгчян 2“ на 4-ти февруари. Photo credit : Harbin Institute of Technology

Любопитен факт е, че тази снимка бе получена от любителския телескоп Дуинджълу, намиращ се в Нидерландия и ръководен от любителската организация CAMRAS. Ето нагледен пример защо подобен тип мисии не могат да бъдат фалшифицирани – дори обикновени радиолюбители са в състояние да проследяват радиосигналите. По същия начин няма как американските пилотирани експедиции „Аполо“ да са били фалшифицирани – радиосигналите им са били прихванати както от любители, така и от обсерватории, намиращи се във Великобритания, Западна Германия, Испания и др. 

И за десерт – едно видео на лунохода „Юту 2“, докато се придвижва на лунната повърхност (натиснете тук, за да го изгледате – връзка към Twitter) 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/