Зелените пратиха Тома Белев трети за евровота :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
218
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Явно лесовъдът-еколог Тома Белев е недолюбван в средите на зелените, защото бе класиран на абсолютно неизбираемото трето място в тяхната листа за евродепутати, видя Скандал. За разлика от 2007 г, когато беше водач на Зелената партия на Александър Каракачанов, но и тогава не влезе.

Кой е Тома Белев

Тома Белев е инженер лесовъд, родом от Кърджали. В продължение на 13 години е директор на Природен парк „Витоша“ (от 1999 до 2012). За това време успява напълно да съсипе планината край София.

При неговото управление няколко души губят живота си на Боянския водопад, защото там не е поставен парапет под претекст, че това е забранено от Плана за управление на ПП „Витоша“.

„Екологът“ е отговорен за унищожаването на огромна част от смърчовите гори, заради чието опазване през 1934 година е създаден паркът. След ветровала през 2001 година в „Бистришко бранище“ са повалени десетки декари смърчова гора. Отказът на Тома Белев да се изнесат падналите дървета, въпреки предупрежденията на учените от БАН, води до разпространение на корояд. Сега са унищожени почти всички смърчови гори на Витоша и заразата е тръгнала към Рила.

Цялата инфраструктура на Витоша – пътища, пътеки, хижи, чайни, заслони, хотели, лифтове, е съсипана и продължава да се руши. Защото при управлението на Тома Белев е разработен и приет Планът за управление на парка. В него умишлено са заложени тотални забрани за нова инфраструктура. Забранено е изграждането на нови писти и лифтове. Не може да се разширяват и съществуващите трасета, тоест няма как да се направи модернизация на въжените линии, строени през 50-те и 60-те години на миналия век.

През 2003 година Тома Белев, като държавен служител-директор на ПП „Витоша“, създава неправителствена организация, която е частна паралелна структура на дейността на държавните дирекции на природните паркове. Тя е наречена Асоциация на парковете в България. АПБ се използва от Белев за купуване на недвижими имоти, участие в обществени поръчки и водене на съдебни дела срещу инвестиционни проекти (виж карето).

Докато е държавен служител като шеф на ПП „Витоша“ и председател на АПБ, Белев оглавява и Управителния съвет на друга частна неправителствена организация – „Зелени Балкани“. През 2007 година „Зелени Балкани“ получава 9 милиона лева, за да очертае зоните по Натура 2000 в България. Ръководител на проекта е Симеон Марин – син на тогавашния вицепрезидент на България Ангел Марин.

Вследствие на тяхната „експертна“ работа над 34 процента от територията на страната е вкарана в Натура 2000 и е блокирана за инвестиции.

 

Като ръководител на тези частни сдружения държавният служител Белев е част от екипа, изготвил Плана за управление на „Пирин“, в който също залага забрани за изграждане на писти и лифтове в ски зона „Банско“. Освен че е правил зоните по Натура 2000, Белев е и сред авторите на плана на Природен парк „Българка“, за който са платени над 2 милиона лева. Също така е участник в поръчки за броене на лалугери, отглеждане на лешояди срещу 7 милиона лева, спасяване на червеногуши гъски за над 50 милиона лева и редица други проекти.

Освен директор на ПП „Витоша“, шеф на АПБ и „Зелени Балкани“, Белев е и партиен активист. Кандидат е за евродепутат през 2007 година от „Зелената партия“ на Александър Каракачанов, която е коалиционен партньор в правителството на тройната коалиция.

Тогава Белев е водач на листа, но голяма преднина набира Борислав Недев (от пето на първо място), следван от Тома Белев (слиза от първа на втора позиция). При междинните резултати след Недев бе посочен Каракачанов, а Тома Белев – който в оригиналната листа е водач – заема трета позиция.

Амбициите на Белев в политиката продължават до днес – на последните парламентарни избори през 2017 година той се пробва да влезе като депутат от ПП „Зелените“, която е в коалиция с „Да, България“ на Христо Иванов и вече разпадналата се ДЕОС. Тогава в родния си Кърджали Белев получава 221 гласа.

В момента „екологът“ е част от управленския екип на синьо-червената-зелена коалиция „Демократична България“. И сега се бори за евродепутат. Но въпреки това продължава да твърди, че е „обикновен гражданин“.

С титлата „гражданин“ Тома Белев успява да се добере и до ключови роли в разпределението на пари за НПО от републиканския бюджет. Миналата година той и жена му Веселина Кавръкова, която от 2006 година ръководи клона на швейцарския WWF в България (Световен фонд за дивата природа) влизат в работната група, която трябва да създаде правилник за Съвета за развитие на гражданското общество към Министерския съвет. Това звено ще разпределя парите за гражданския сектор по правила, написани от Белев и жена му.

Ето кандидатите на Зелените за предстоящите избори за Европейски парламент през месец май:

Албена Симеонова e избрана за водещ кандидат. Тя е предприемач в сферата на биологичното земеделие и потомствен лозар одит. Председател на браншова организация за биоземеделци – „Биопродукти“.

Неин подгласник е Росен Богомилов, заместник-директор на столично училище, магистър по образователен мениджмънт. Член на управителния съвет на фондация „Заедно в час“.

Останалите кандидати са както следва: Тома Белев, природозащитник, Васил Гюров, музикант, част от култовите групи Ревю и Кале. Също така, член на управителните съвети на Музикаутор и Профон. Даниела Божинова, международно признат експерт, автор и изследовател в областта на референдумите, политическите права и електоралната демокрация.

Зелените ще се  явят на изборите за Европейски парламент в коалиция с Движение Да, България! и ДСБ, в рамките на Демократична България. Предстоят разговори за окончателната подредба на листата на обединението.