Дебютният полет на Старлайнър ще бъде отложен до август поради технически проблеми

1
154
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: техниците разопаковат кораба „Старлайнър“ преди изпитанията му. Photo credit : NASA

21 март 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Множество източници (напр. РИА Новости, Ройтерс) докладвад, че дебютният полет на космическия кораб „Старлайнър“ ще бъде отложен най-малко с три месеца. 

Причината затова е, че корабът не е преминал успешно през термовакуумните изпитания и са били установени проблеми. Засега от Боинг не коментират официално какво точно се е случило, но вероятно през следващата седмица НАСА ще актуализира план-графика си.

Напомням на читателите, че Боинг е една от двете компании (другата е СпейсЕкс), в които НАСА инвестира средства за създаването на кораби за превоз на астронавти до Международната космическа станция. Интересното е, че СпейсЕкс получи $2.6 милиарда, а Боинг – $4.2 милиарда. 

На фона на тези средства, ето каква е равносметката според сайта Спейсфлайт Инсайдър. Космическият кораб на СпейсЕкс „Крю Драгън“ е вече летял на тестов полет до МКС – това се случи в началото на този месец. Този полет бе напълно успешен, като всички поставени цели – излитане, скачване и завръщане, бяха изпълнени благополучно.

Боинг все още не е завършил полевото изпитание на системите за аварийно спасяване. Компанията на Илон Мъск е успяла да го направи още през 2015 година. 

Някои длъжностни лица на НАСА ни убеждаваха, че Боинг е много по-напред в сравнение със СпейсЕкс, а големият опит на компанията ще помогне на САЩ бързо да възстанови способността си да изпраща хора в космоса. Реалността показва друго. Боинг, компания, основана през 1916 година, бе изпреварена от СпейсЕкс, компания, основана през 2002 година.

Начинът на работата между двете компании е различен. По информация от сайта на Боинг, за създаването на „Старлайнър“ са ангажирани 425 доставчика в 37 щата. Голяма част от производството на СпейсЕкс е съсредоточено на едно място. 

Какъв е изводът? Когато фокусът на дадена космическа програма е да се пазят едни работни места и едва на второ място да се създава функционален продукт, тя няма как да върви напред. Старият модел на работа в космонавтиката вече не работи – или по-точно работи, но след дългогодишни протакания и отлагания. Бъдещето е в млади и иновативни компании като СпейсЕкс. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/